Χανιά

Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Χανίων: «Δεν δίνουν δωρεάν μάσκες στους μαθητές που μεταφέρονται με ΚΤΕΛ στο σχολείο»

Στην ανακοίνωσή τους σχολιάζουν και το ζήτημα των προκαταβολών των σχολικών εκδρομών

Για τα προβλήματα στην εκπαίδευση κάνει λόγο η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Χανίων, σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, αναφέρονται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με τις μάσκες, οι οποίοι καθημερινά πρέπει να αγοράζουν τις δικές τους μάσκες, αφού «δεν δίνεται δωρεάν μάσκα για τους μαθητές που μεταφέρονται με ΚΤΕΛ στο σχολείο». η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Χανίων αναφέρεται επίσης στις ελλείψεις καθαριστριών στις σχολικές μονάδες, αλλά και στα προβλήματα με τις υποδομές.

Παράλληλα, σχολιάζουν το ζήτημα που είχε πρόσφατα γράψει και το neakriti.gr με τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν και τις προκαταβολές που δεν έχουν επιστραφεί στους γονείς των μαθητών.

Τέλος, καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για το νέο πολυνομοσχέδιο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν.Χανίων καλεί κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του μέσα από συλλογικές διαδικασίες-συνελεύσεις  να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας αναδεικνύουν το γεγονός ότι είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ οι σύλλογοι Γονέων να ζωντανέψουν την λειτουργία τους, να υπάρξει κοινή συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να μπει φρένο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η βασική αγωνία των γονιών αυτήν την περίοδο είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των Χανίων και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παρθούν ώστε να είναι ασφαλή η επιστροφή στις τάξεις τόσο των μαθητών ,όσο και των εκπαιδευτικών, μετά από την δοκιμασία της καραντίνας.

Δυστυχώς η επιστροφή στην καθημερινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται μετ εμποδίων παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν τόσο οι εκπαιδευτικοί ,όσο και το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία ώστε να μείνουν ασφαλή τα παιδιά μας. Οι εκλεγμένοι Γονείς με την Αγωνιστική Συσπείρωση στην Ένωση Γονέων Χανίων και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κρήτης ,από κοινού με τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συβούλους με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Χανίων, από την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων της Β΄θμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήσαμε μια σειρά από επισκέψεις σε σχολεία της Πόλης μας ώστε να δούμε κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Αυτά που είδαμε επιβεβαιώνονται και στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που ζητάει αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές. Με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα που το γονεϊκό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές διεκδικούσαν σταθερά από το κράτος.

 Παλιές αίθουσες ,απαρχαιωμένα κτήρια  ,ελλείψεις ακόμα και σε καρέκλες και θρανία(όπως στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου),  έλλειψη μουσικών οργάνων στο Μουσικό σχολείο. Επίσης σε κανένα σχολείο δεν δίνεται δωρεάν μάσκα για τους μαθητές που μεταφέρονται με ΚΤΕΛ στο σχολείο. Η προμήθεια μάσκας παραπέμπεται στην «ατομική» ευθύνη του μαθητή-γονιού. Σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί το βασικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων. Τα κενά μέχρις στιγμής στην καθαριότητα στην Β΄θμια καλύπτονται με καθαρίστριες που έχουν μεταφερθεί από τα σχολεία της Άθμιας εκπαίδευσης. Είναι άγνωστο ακόμα και σήμερα πώς και με τι όρους θα καλυφθούν τα κενά με το προσεχές άνοιγμα της Άθμιας εκπαίδευσης την Δευτέρα 1η Ιουνίου. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα σε κτηριακές υποδομές .Αλήθεια πως θα τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής όταν υπάρχουν  νηπιαγωγεία χωρίς να διαθέτουν αυλειο χώρο;   

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με το άνοιγμά τους ,ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύουν την τεράστια ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούσαν την Δημόσια Παιδεία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που μετακυλούσε το κόστος της λειτουργίας των σχολείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, στην ευθύνη των Δήμων και των Περιφερειών που λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Δήμου Χανίων οι σχολικές επιτροπές αντί να πάρουν έκτακτη χρηματοδότηση ,δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ παραπάνω για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Τεράστια ευθύνη έχει το Υπουργείο παιδείας τόσο  για τα χρήματα που  χρωστάνε τα ταξιδιωτικά γραφεία   σε Γονείς από σχολικές εκδρομές που δεν πραγματοποιήθηκαν ,όσο  και με την απόφαση του Υπουργείου να ξεσπιτωθούν οι μαθητές από την Κρήτη που δίνουν ειδικά μαθήματα ώστε να γίνουν οι εξετάσεις στην Αθήνα.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί λοιπόν να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εδώ και βδομάδες έχει απορριφθεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με μαζικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο ,περικόπτει την όποια ολόπλευρη μόρφωση είχε απομείνει, κατηγοριοποιεί ακόμα περισσότερο τα σχολεία, αναγκάζει τους γονείς  να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα προκρίνει την μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι με την τοποθέτηση καμερών στην σχολική τάξη ,χωρίς να παίρνει υπόψη την αντίθεση του συνόλου του γονικού κινήματος  (ΑΣΓΜΕ ,Ομοσπονδίες, Ενώσεις )  σε πανελλαδικό επίπεδο .Είδη  στην πόλη  μας δεκάδες είναι οι αποφάσεις συλλόγων γονέων που ζητάνε να αποσυρθεί η  τροπολογία από το Υπουργείο ως απαράδεκτη.

Οι ελεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν.Χανίων καλούμε τους συλλόγους Γονέων να συνεδριάσουν να απαιτήσουμε με κρατική ευθύνη  το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.  Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να  αυξήσει την χρηματοδότηση για την παιδεία .Να προχωρήσει σε  μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Διεκδικούμε ενιαία εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αναβαθμισμένη και σύγχρονη, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, που να αξιοποιεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην παιδαγωγική για ολόπλευρη μόρφωση σε σχολεία με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς χωρίς όμως να χρειάζεται να είναι πίσω από κάμερες.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 1 Ιουνίου στις 7μ.μ. σε συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.  Διεκδικούμε να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια