Χανιά

Σε συλλαλητήριο στις 28/5 καλεί το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων

"Χιλιάδες άνεργοι θα μείνουν χωρίς κανένα επίδομα, ενώ ρέει ζεστό χρήμα για τους εργοδότες" υποστηρίζει το Σωματείο

Να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους ώστε «να μην πληρώσουν άλλο  την κρίση της πανδημίας» καλεί εργαζόμενους στον επισιτισμό και τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου τo Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων. Μάλιστα δίνει ραντεβού για το συλλαλητήριο στη δημοτική αγορά Χανίων στις 28 Μαΐου στις 19:00 το απόγευμα, ενώνοντας τις δυνάμεις με σωματεία πανελλαδικά.

Όπως αναφέρει το Σωματείο:

Το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης , με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων , επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου . Την ίδια στιγμή που ετοιμάζει πακέτο ζεστού κρατικού χρήματος στους μονοπωλιακούς ομίλους , εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι στον Νομό μας, περιμένουν ακόμα και σήμερα να πιστωθούν στον λογαριασμό τους τα 800 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Τα μέτρα που κυνικά εξήγγειλε η κυβέρνηση φορτώνουν τον λογαριασμό της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. Χιλιάδες άνεργοι θα μείνουν χωρίς κανένα επίδομα- ζεστό χρήμα για τους εργοδότες. Εισόδημα 400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης  -500€  για τους υπόλοιπους.

Η καθιέρωση των αντεργατικών ΠΝΠ είναι δεδομένη πλέον για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εισοδήματος μας πάνω από 50%, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς βρίσκονται στο βωμό της θυσίας για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας τους τελευταίους μήνες μας προετοιμάζει για το ποιος θα είναι ο χαμένος για ακόμα μια φορά. Χιλιάδες συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή σε όλο τον Νομό Χανίων ζούνε εδώ και μήνες με ελάχιστο εισόδημα που δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Η επίθεση που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας με συγκεκριμένες κρούσεις από την εργοδοσία για μείωση μισθών , νομιμοποιείται πλέον και με απόφαση της κυβέρνησης. Πολλοί μεγαλοεργοδότες στον Ν.Χανίων μάλιστα αναγκάζουν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν απλήρωτες ώρες με πρόσχημα το άνοιγμα των επισιτιστικών και των ξενοδοχείων πατώντας πάνω στον φόβο τον εργαζομένων για να μην μείνουν άνεργοι την ¨επόμενη¨ μέρα.

Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου αυτήν την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες θα δούλευαν. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθεί το εισόδημά τους και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ !

Αυτή είναι η προτεραιότητα τους. Να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους , στα πλαίσια του λεγόμενου «δίκαιου επιμερισμού». Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊου, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε εμάς το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» και την υπευθυνότητα.

Πληρώσαμε την ανάπτυξη  τους – τώρα μας χρεώνουν και τη νέα κρίση!

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Διεκδικούμε:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ

Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.

Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

Να τηρηθεί υποχρεωτικά η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας.

Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα ξενοδοχεία των Χανίων. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά καταστήματα  συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜMΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 28/5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΚΑΛΟΥΜΕ  ΤΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΣΕ  ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ 19:00!

 

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ !

Κάλεσμα και από την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων:                  

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους και εποχικούς υπαλλήλους να δώσουν μαζικά το παρών στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Σωματείο Επισιτισμού την Πέμπτη 28 Μαΐου στι 7μμ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Η μαζική συμμετοχή στον αγώνα και η συνέχιση των κινητοποιήσεων μας είναι μονόδρομος μπροστά στα σχέδια μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουμε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και την λεγόμενη «ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες για την “επανεκκίνηση του τουρισμού”, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον σε ποιους θα φορτώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Από τη μια πλευρά πάγωμα δανείων, μείωση ενοικίων, φοροαπαλλαγές, εκ νέου άτοκα δάνεια, απελευθέρωση απολύσεων αλλά και κρατική επιδότηση του 50% των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, και από την άλλη πλευρά εκ περιτροπής απασχόληση, μείωση μισθών, ανεργία και επιδόματα πείνας που ούτε για τις βασικές υποχρεώσεις δεν αρκούν για τους εργαζόμενους.

Η πρώτη πλευρά είναι εκείνη που μέσα στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια είχε κέρδη πάνω από 22 δις ευρώ, δηλαδή οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλες επισιτιστικές επιχειρήσεις στον κλάδο. Η άλλη πλευρά, εμείς οι 50 χιλ εργαζόμενοι του κλάδου στην Κρήτη, μοιραστήκαμε μόλις το 5% αυτής της αυξανόμενης χρόνο με τον χρόνο  κερδοφορίας. Εμείς που δουλεύουμε μέσα στα ξενοδοχεία και δεν μας φτάνει ο μισθός μας για να πάμε διακοπές σε ένα από αυτά. Δεν χωράει καμία αυταπάτη πλέον για τον ποιον υπηρετεί αυτό το κράτος.

Μας ετοιμάζουν εκ περιτροπής εργασία, μισθούς 500-600 ευρώ στην καλύτερη, και αν καταφέρουμε να συμπληρώσουμε τα απαιτούμενα 51 ένσημα εργασίας, θα καταφέρουμε να πάρουμε το πενιχρό επίδομα ανεργίας για 3 μήνες τον χειμώνα. Για τις επιχειρήσεις που με επιλογή τους δεν θα ανοίξουν, οι εργαζόμενοι θα επιδοτηθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη με 400 ευρώ και μετά πείνα. Μέτρα που χειροκροτεί η μεγαλοεργοδοσία στον κλάδο, καθώς θωρακίζουν τον τζίρο της.

Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, ΕΕ και κυβερνήσεις καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται προαιρετικά, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε όλους εμάς το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» και την υπευθυνότητα. Ακόμα και η υγεία μας θυσιάζεται μπροστά στα κέρδη τους.

Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε δυνατά, ΔΕΝ μοιραστήκαμε τα κέρδη τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία έβγαλαν πατώντας πάνω στις πλάτες μας, ΔΕΝ πρόκειται να μοιραστούμε και τις συνέπειες της πανδημίας, ούτε την νέα πιο βαθιά κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στον αντίποδα του μετώπου μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης, προτάσσουμε την οργάνωση στα Σωματεία μας, την αλληλεγγύη, την καθημερινή πάλη για την καλυτέρευση της ζωής μας. Δεν θα ανεχτούμε να μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς εισόδημα, καμία αρνητική αλλαγή στις σχέσεις εργασίας μας, καμία έκπτωση στα απαιτούμενα που ορίζονται σύμφωνα με την κλαδική ΣΣΕ μας.                            

Να καλυφθούν τώρα όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, μισθολογικά και ασφαλιστικά σύμφωνα με τις ισχύουσες ΣΣΕ. Να πληρώσει τώρα και η μεγαλοεργοδοσία, οι εργαζόμενοι ΔΕΝ βάζουμε πλάτη να σωθούν τα κέρδη σας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χρειάζεται κοινή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στον επισιτισμό καθώς τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά, χρειάζεται μαζική δράση και διεκδίκηση.

Δεν σταματάμε εδώ, ο αγώνας συνεχίζεται!!

Διεκδικούμε:

 1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 2. Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 3. Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας.Να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι μισθολογικά και ασφαλιστικά με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 4. Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 5. Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 6. Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 7. Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 8. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 9. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 10. Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 11. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση του Σωματείου μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια