Χανιά

Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 150 καθαριστριών ζητά ο Δήμαρχος Χανίων

Η επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας – Τι ζητά για την μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία

Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 150 καθαριστριών, ώστε να καλυφθούν οι διπλές βάρδιες για τον καθαρισμό των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Χανίων, ζητά με επιστολή του στην Νίκη Κεραμέως ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ωστόσο, ένα ακόμα θέμα που τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο νομού, είναι και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τα οποία θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα δρομολόγια τους.

Το «καμπανάκι του κινδύνου» σχετικά με το πρόβλημα καθαριότητας που θα υπάρξει από την 1η Ιουνίου και έπειτα στο σύνολο των σχολικών μονάδων των Χανίων, θέτει με επιστολή του προς την Νίκη Κεραμέως, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Όπως αναφέρει οι δυσκολίες για να καλυφθούν οι διπλές βάρδιες στην καθαριότητα ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι κυριολεκτικά αξεπέραστες χωρίς την στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

Βάσει του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής από τις 10 Μαίου και έπειτα και οι 49 καθαρίστριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών απασχολούνται πλέον στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως εκ τούτου, αυτό που ζητά ο δήμος είναι την πρόσληψη τουλάχιστον 150 ακόμα καθαριστριών, ώστε το σύνολο των σχολικών μονάδων του δήμου να καθαρίζεται αξιοπρεπώς. Ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει και ο δήμος Ρεθύμνου για την πρόσληψη 90 καθαριστριών.

Και σαν να μην έφτανε ο «βραχνάς» των καθαριστριών, μεγάλο θα είναι το πρόβλημα που θα ανακύψει από την ερχόμενη Δευτέρα και στο θέμα των αδειών των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και στην μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται τέλος ότι στην παρούσα χρονική στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία των εγγραφών των προνηπίων στα σχολεία, ενόψει της νέας σχολικής περιόδου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και δεδομένου της υγειονομικής απειλής που είμαστε αντιμέτωποι, θεωρούμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για το χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τον τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων, την αδυναμία κάλυψης των αναγκών καθαριότητας στις σχολικές μας μονάδες.

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απασχολεί 49 καθαρίστριες με σύμβαση έργου, οι οποίες σύμφωνα με οδηγίες σας, ήδη από τις 10 Μαΐου, έχουν μεταφερθεί σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφήνοντας πίσω ένα κενό σε σχολικές καθαρίστριες. Παρακαλώ, λάβετε υπόψη ότι οι 49 αυτές καθαρίστριες καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μαζί με το μόνιμο προσωπικό 123 σχολικών μονάδων.

Η επικείμενη επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθιστά αναγκαία την επαναφορά των σχολικών καθαριστριών στην αρχική τους θέση αφήνοντας ένα υγειονομικό κενό τόσο στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και της Πρωτοβάθμιας αφού γίνεται αδύνατη η κάλυψη δεύτερης βάρδιας καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Ο Δήμος Χανίων, δυστυχώς δεν μπορεί να προβεί στην πρόσληψη σχολικών καθαριστριών, και το υπάρχων προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 156 συνολικά σχολικών μονάδων. Επίσης, η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου μας, απαγορεύει την μετακίνηση προσωπικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να μπορέσει ο Δήμος μας να καλύψει το κενό που υπάρχει στο προσωπικό καθαριότητας, θα πρέπει να προβεί σε πρόσληψη τουλάχιστον 150 καθαριστριών, οι οποίες θα μπορούσαν να προσληφθούν μόνο μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές.

Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψη σας τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε, να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και της δημοσίας υγείας.»

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων επισήμανε ότι «έχει προηγηθεί διάλογος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και αναμένουμε αποφάσεις για περαιτέρω κινήσεις.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια