Χανιά

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Μεγάλη κινητοποίηση στα Χανιά – Αγωνία και ανησυχία για το μέλλον

Ζήτησαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους – Μικροένταση στη συγκέντρωση

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζήτησαν σήμερα εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού στα Χανιά, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία προς την Αντιπεριφέρεια όπου και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς της τουριστικής δραστηριότητας εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων συμπαραστέκεται στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων δήλωσε ο πρόεδρος του Γιάννης Μανωλικάκης σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος, ακόμα και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία οι απώλειες εσόδων για όποιους εργασθούν θα είναι μεγάλες».Παράλληλα, δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς κατά την συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και κατά την διάρκεια χαιρετισμού εκπροσώπου του σωματείου επισιτισμού, που βρέθηκε για να υποστηρίζει τον αγώνα, «υψώθηκε» η ένταση της μουσικής από την μεγαφωνική εγκατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικρής έκτασης αντεγκλήσεις, καθώς την ίδια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσει και η πορεία προς την αντιπεριφέρεια.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση υπερίσχυσε το μέγεθος της κοινής προσπάθειας όλων και πολύ γρήγορα όλα επανήλθαν στην κανονική τους ροή, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Εκτός από τα Χανιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της περιοχής στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις επισιτισμού.

Το  ψήφισμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αντιπεριφέρεια

 Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, το μεσημέρι, εκπρόσωποι τoυ Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων του Νομού Χανίων, έπειτα από την προγραμματισμένη κινητοποίησή τους, νωρίτερα το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Τους εκπροσώπους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Χανίων υποδέχτηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, στον οποίο υπέβαλαν ψήφισμα που υπογράφουν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπάλληλων όλων των νομών της Κρήτης, όπου ζητούν μέτρα στήριξης, από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, των εποχικών εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία covid -19.

Συγκριμένα, βασικό αίτημα των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι να αντιμετωπιστούν ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη λόγω της πανδημίας και όχι ως άνεργοι. Συνεπώς, απαιτούν μεταξύ άλλων την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την κάλυψη της ασφάλειας τους, την έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, το πάγωμα των δανειακών οφειλών τους, και την προστασία των θέσεων εργασίας τους για το 2021.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους τoυ Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων για την αμέριστη συμπαράστασή του, όπως και για τη συμπαράσταση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νίκου Καλογερή, στα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία έχουν ήδη τεθεί και θα τεθούν εκ νέου στους συναρμόδιους Υπουργούς από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πάντα στηρίζει τους αγώνες τους.

Η ανακοίνωση από το Δ.Σ του σωματείου επισιτισμού Ν. Χανίων

To Δ.Σ του σωματείου επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, τους εποχικά εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά σήμερα στην σημερινή κινητοποίηση στις 10 π.μ που καλούσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων. Όλος ο κλάδος μας απαίτησε σήμερα να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης εκτός από το σωματείο μας, το σωματείο των Διανομέων Ν. Χανίων , τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ,των Οικοδόμων ,των Τροφίμων και Ποτών , ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Εργατικό Κέντρο Χανίων. Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας τους τελευταίους μήνες μας προετοιμάζει για το ποιος θα είναι ο χαμένος για ακόμα μια φορά.

Χιλιάδες συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή σε όλο τον Νομό Χανίων ζούνε εδώ και μήνες με ελάχιστο εισόδημα που δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοι που όλο το διάστημα της καραντίνας δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση περιμένουν ακόμα να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα 800 ευρώ. Χαιρετίζουμε όλο αυτόν τον κόσμο που κινητοποιήθηκε σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Ν. Χανίων και διαδήλωσε απαιτώντας να πάψουν να αντιμετωπίζονται σαν άνεργοι οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επισιτισμό. Ενωμένοι τονίσαμε ότι υπό κανονικές συνθήκες οι εργαζόμενοι αυτήν την περίοδο θα δούλευαν , οπότε είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και τώρα να τηρηθούν οι ΚΣΣΕ, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη τόσο του κράτους όσο και της εργοδοσίας.

Εν μέσω καραντίνας οι εποχικά εργαζόμενοι δεν έμειναν απαθείς. Αποδείξαμε ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Οι κινητοποιήσεις από 43 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την Ελλάδα ήταν αυτές που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει έστω και αυτά τα λίγα μέτρα ανακούφισης για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου μας. Τώρα έχει έρθει η ώρα να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Ενωμένοι τονίζουμε : Πληρώσαμε την κρίση τους, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων την περίοδο της κερδοφορίας τους. Δεν θα πληρώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αρνητική εντύπωση σε όλους τους παρευρισκόμενους προκάλεσε το κλείσιμο του μικροφώνου την ώρα που πήραν το λόγο οι συνάδελφοι από το Σωματείο Επισιτισμού και των Διανομέων.

Με ευθύνη της Πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων και του προεδρείου του Δ.Σ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν συνάδελφοι-εκπρόσωποι σωματείων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Δεν άφησαν να ακουστεί η φωνή εκατοντάδων συναδέλφων που από την αρχή της βδομάδας δουλεύουν απλήρωτοι προετοιμάζοντας το άνοιγμα των επισιτιστικών καταστημάτων στις 25 Μάη ,η φωνή των συναδέλφων που ζουν για μήνες μέσα στην αβεβαιότητα και δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν την δουλειά τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Παρασκευή 22/5 στις 6:30 μ.μ. Καλούμε τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία με νέες εγγραφές, να δώσουν βροντερό παρών στην Γενική Συνέλευση τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα ξενοδοχεία των Χανίων. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.
 • Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από την covid-19 ή σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία

Πληρώσαμε τόσο την κρίση τους όσο και την ανάπτυξη τους. Δεν μοιραστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια τα κέρδη τους δεν θα μοιραστούμε τις συνέπειες της πανδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια