Χανιά

Χανιά: Σύσκεψη για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις

Στο τραπέζι και τα υπόλοιπα προβλήματα του τουρισμού

H παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Χανίων.

Με δεδομένο ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, υπάρχουν ήδη περιορισμοί στον κοινόχρηστο χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν επιχειρήσεις, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση και, όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, βασική κατεύθυνση είναι η αύξηση του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου στο πλαίσιο πάντα των αυστηρών προδιαγραφών που θα μπουν λόγω της πανδημίας.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εργαζομένων, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, «στόχος της προσπάθειας είναι να διευκολυνθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους αλλά με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Πρέπει να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Είναι μία δύσκολη λύση γιατί πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία. Γιατί αφενός πρέπει να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και αφετέρου είναι ο δημόσιος χώρος, η εικόνα και η λειτουργικότητα της πόλης, είναι η βιωσιμότητα, εν τέλει, του συνόλου της κοινωνίας» ανέφερε, τονίζοντας ότι ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει εξαιτίας και της πίεσης του χρόνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων, Γιάννης Παυλάκης, τόνισε ότι «το βασικό ζητούμενο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι να μειωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκπρόσωποι εργαζομένων στην εστίαση αλλά και των παραγωγικών φορέων εμφανίστηκαν προβληματισμένοι, τονίζοντας την ανάγκη της λήψης μέτρων για ενίσχυση των επιχειρήσεων και διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του τουρισμού με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Γιαννούλη να χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση της δημοτικής αρχής για μείωση των δημοτικών τελών για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα μίλησε για δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά, τονίζοντας την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί η εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, μια χρονιά που θεωρώ ότι ουδείς μπορούσε να προβλέψει». Οι ξενοδόχοι, όπως τόνισε, περιμένουν τις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο ο πρωθυπουργός και επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθεί η τουριστική οικονομία και η φετινή χρονιά να αποτελέσει «γέφυρα» για το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια