Χανιά

Διαμαρτύρονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα Χανιά

Σε κινητοποίηση προχώρησε η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και τα μέλη του σωματείου Επισιτισμού

Με αφορμή την 15η Μαΐου, η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και μέλη του σωματείου Επισιτισμού προχώρησε το πρωί της Παρασκευής σε κινητοποίηση στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, ζητώντας την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που είχαν εργαστεί σε ξενοδοχεία το 2019.

Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Βαγγέλη Οικονομόπουλο, στον κλάδο επικρατεί έντονη ανησυχία προβληματισμός και ανασφάλεια. Όπως ανέφερε «ζητάμε να ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και οι κλαδικές τοπικές συμβάσεις όλων των εργαζομένων στον τουρισμό». Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θυροκόλλησαν τα αιτήματά τους στην είσοδο των γραφείων, καθώς αυτά ήταν κλειστά.

Τα αιτήματα της κινητοποίησής τους:

Διεκδικούμε:

 1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 2. Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 3. Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα ξενοδοχεία των Χανίων. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.
 4. Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 5. Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 6. Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 7. Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 8. Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 9. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 10. Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 11. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια