Συγκέντρωση ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά: Μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα

Χανιά
Συγκέντρωση ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά: Μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποίηση των εργαζομένων

Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων με μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ, μέλη του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι συλλόγων πραγματοποίησαν κινητοποίηση.

Τα μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ αφού όπως αναγραφόταν στα πανό των εργαζομένων «ο πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση» ενώ οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στον κίνδυνο λόγω πανδημίας το εργατικό δυναμικό να βιώσει δύσκολες συνθήκες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού Χανίων Σήφης Αποστολάκης, «η συγκέντρωση μας έχει συμβολικό χαρακτήρα. Είναι ένα αντάμωμα των ταξικών σωματείων για να τιμήσουμε την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να διεκδικήσουμε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς εκπρόσωποι των συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή «Πασακάκι». Στεφάνι κατέθεσε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καθώς και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Οι διαμαρτυρόμενοι τήρησαν όπως είπαν όλες τις αποστάσεις ασφαλείας καθώς υπήρξαν απαγορεύσεις της κυβέρνησης για εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς – η οποία μεταφέρθηκε στις 9 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τα Σωματεία:

«Δυναμικό παρών έδωσαν σήμερα τα ταξικά Σωματεία και Συνδικάτα του νομού Χανίων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά με συμβολική εκδήλωση ανά κλάδο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν στα Χανιά ήταν το “ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ, Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ” και το “ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ”.

Η καλύτερη απάντηση στην υποκρισία της κυβέρνησης που μετέφερε τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς μια βδομάδα μετά, ήταν από την πρώτη στιγμή η οργάνωση της απεργίας, η επιτυχία της οποίας πέρασε μέσα από δεκάδες χώρους δουλειάς, και θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Αγωνιστικό παρών στην συμβολική αυτή εκδήλωση έδωσαν το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Τροφίμων Ποτών Ν. Χανίων.

Τα Σωματεία έκαναν ξεκάθαρο ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στην νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δήθεν “ισότιμη” ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

10 χρόνια πληρώσαμε την κρίση τους, δεν θα πληρώσουμε και την πανδημία.

Τα σύγχρονα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Στην κεντρική ομιλία της συμβολικής αυτής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Ιωσήφ Αποστολάκης, μεταξύ άλλων τόνισε :

“ Το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δείχνει τον δρόμο για την ανασύνταξη της εργατικής τάξης. Είναι το εφαλτήριο για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Διδασκόμαστε από την ιστορία του ηρωικού εργατικού κινήματος, παίρνουμε δύναμη από την δύναμη χιλιάδων αγωνιστών πριν από μας, η ασίγαστη πάλη τους μας δείχνει τον δρόμο..

Το συνεπές, ταξικό εργατικό κίνημα της χώρας δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διάφορους συμβιβασμούς, δήθεν για “εθνική ομοψυχία”.

Πληρώσαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια, ΔΕΝ θα πληρώσουμε ξανά.

Γίναμε μάρτυρες της τεράστιας ανάπτυξης στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια ώρα που το δικό μας μεροκάματο ολοένα και μειωνόταν, βλέπαμε τα δικαιώματα μας να καταργούνται. Και αυτή η κρίση της πανδημία έχει ταξικό πρόσημο, διότι η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σκοπεύουν να ρίξουν όλο τα βάρη της σε εμάς τους εργάτες.

ΔΕΝ θα τους περάσει. Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Μέσα από τα Σωματεία μας, οργανώνουμε την αντεπίθεση για την υπεράσπιση της ζωής μας.  ”

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και αντιπροσωπείες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, καθώς και ο Σύλλογος Εστίας φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, δίνοντας έτσι το πραγματικό μήνυμα της κοινωνικής συμμαχίας, δηλαδή την υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα πλάι στο πρωτοπόρο εργατικό κίνημα.

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών.

Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους των Σωματείων, κατευθύνθηκε στο μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι Χανίων, ώστε να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν της ηρωικής εργατικής τάξης και των πεσόντων της.

Δόθηκε η υπόσχεση εκ μέρους της εργατικής τάξης των Χανίων και των αγώνων της που έπονται στο μέλλον, ότι η καθημερινή πάλη δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να ανατραπεί αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και ο λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News