Αποζημιώσεις – «ψίχουλα» για τις καταστροφές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου

Χανιά
Αποζημιώσεις – «ψίχουλα» για τις καταστροφές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγανακτισμένοι οι αγρότες σε Κουντούρα και Πλάτανο

Τεράστιες καταστροφές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κουντούρα είχαν προκαλέσει τον περασμένο Νοέμβριο ανεμοστρόβιλοι που “σάρωσαν” την περιοχή.

Οι παραγωγοί είδαν τα θερμοκήπιά τους από τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροστρόβιλους να γίνονται “φύλλο και φτερό” και τώρα, μαθαίνοντας για τα 1.500 ευρώ, κυριολεκτικά τραβούν τα μαλλιά τους!

1.500 ευρώ το στρέμμα για κάθε θερμοκήπιο σε Κουντούρα, Ελαφονήσι και Πλάτανο και στα Χανιά είναι η αποζημίωση που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση, βάζοντας "στο ίδιο τσουβάλι" όλους τους καλλιεργητές για τις ζημιές του Νοεμβρίου του 2019. Και μπορεί να είναι καλά τα χρήματα αυτά για όσους έχασαν μόνο τις σκεπές του θερμοκηπίου τους από χαλάζι μεγέθους... μανταρινιού, υπάρχουν όμως και εκείνοι που είδαν τα θερμοκήπιά τους από τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροστρόβιλους να γίνονται "φύλλο και φτερό" και τώρα, μαθαίνοντας για τα 1.500 ευρώ, κυριολεκτικά τραβούν τα μαλλιά τους!

Η καταγγελία

Είναι πολύ χαρακτηριστική η ακόλουθη καταγγελία παραγωγών προς το neakriti.gr: «Αυτή είναι η βοήθεια του κράτους σε μια αγροκατοικημένη περιοχή στον νομό Χανίων με τεράστιες καταστροφές... Πόση κοροϊδία πια από την κυβέρνηση; Πώς θα ζήσει ο κόσμος από εδώ και πέρα; Πώς θα σταθεί στα πόδια του ξανά; Θα φτιαχτούν αυτά τα θερμοκήπια με 1.500 ευρώ το στρέμμα; Αυτή λοιπόν είναι η υποστήριξη του κράτους για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για τον αγώνα αυτό της ζωής... στον οποίο αγώνα τα μισά τους κέρδη δίνονται στο κράτος; Και το οποίο κράτος τώρα πώς τους αντιμετωπίζει; Είναι σαν ένα χέρι στον γκρεμό, αντί να σε βοηθήσει να σηκωθείς, να σε σπρώχνει να πέσεις... Συλλυπητήρια λοιπόν για ένα κράτος που πίσω από τα γραφεία του κοστολογεί ζωές χωρίς να σκεφτεί πώς πράττει... Απλά λυπάμαι...

Αλλά σε αυτό ευθύνονται κι άλλοι... Αυτοί που με μικρές ή μηδενικές ζημιές πήγαν να το εκμεταλλευτούν να βγάλουν κι εκείνοι κάτι... Λάθος, ντροπή μας...».

«Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση»

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας, Γιώργος Χαλκιάς, κάνει λόγο για μια απόφαση της κυβέρνησης που προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση στους περισσότερους πληγέντες παραγωγούς των εν λόγω περιοχών.

«Το διάστημα από 13 έως 17 Νοεμβρίου είχαμε υδροστρόβιλους, μια νεροποντή που τα έπληξε όλα και είχαμε και τη χαλαζόπτωση. Συγκεκριμένα στο Ελαφονήσι είχαμε χαλαζόπτωση. Στον Πλάτανο είχαμε τους δύο υδροστρόβιλους, συν τις νεροποντές και τη χαλαζόπτωση, και είχαμε και τη μεγαλύτερη ζημιά. Μιλάμε για μια συνολική έκταση στον νομό Χανίων 1.060 στρεμμάτων. Τα 102 στρέμματα ήταν σε ισοπεδωμένα τελείως θερμοκήπια. Και τα υπόλοιπα θερμοκήπια ήταν τρύπια από το χαλάζι. Και μιλάμε για τρύπες που είχαν μέγεθος μανταρινιού. Ήρθαν λοιπόν γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Περιφέρειας Κρήτης κι έκαναν ελέγχους. Και επειδή υπάρχει ένα θέμα με τους παραγωγούς στα θερμοκήπια της Κρήτης που δεν είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, μας είχαν πει ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας στηρίξουν. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βορίδης από το Ηράκλειο μάς είχε διαβεβαιώσει ότι θα βρει τρόπο να μας αποζημιώσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ζημιών. Εξάλλου συναντηθήκαμε και με την υφυπουργό κ. Αραμπατζή στην Αθήνα, και πήραμε τις ίδιες διαβεβαιώσεις. Κι ενώ η συνολική ζημιά εκτιμήθηκε στα 4 εκατομμύρια ευρώ, τελικά μας ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν για τις περιοχές αυτές και για την εν λόγω χρονική περίοδο 2 εκατομμύρια ευρώ...».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Χαλκιάς, με τα 2 εκατομμύρια ευρώ κάθε παραγωγός θα πάρει 1.500 ευρώ ανά στρέμμα. Κι ενώ τα χρήματα αυτά καλύπτουν και με το παραπάνω τις ζημιές στα θερμοκήπια που έχουν χάσει μόνο τις σκεπές τους, αποτελούν ψίχουλα για τα υπόλοιπα, τα ισοπεδωμένα θερμοκήπια.

Ο κ. Χαλκιάς ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικότερη στήριξη των παραγωγών αυτών, αλλά να δει με κατανόηση και ουσιαστικό τρόπο και τα αιτήματα όλης της Κρήτης για τις καταστροφές των οπωροκηπευτικών λόγω κορωνοϊού. «Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Ας μην υπάρχουν παρερμηνείες», λέει. «Τα 2 εκατομμύρια ευρώ είναι αποκλειστικά και μόνο για τους παραγωγούς εκείνους που έπαθαν ζημιές από τις 13 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου του 2019»... Ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή και αναβρασμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News