Χανιά

«Ανοιχτές εστίες» ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Αντιδρούν απέναντι στην απόφαση της Κυβέρνησης

Να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητά ο Σύλλογος Οικοτρόφων των Εστιών του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς, είτε εργάζονται στα Χανιά, είτε οι ίδιοι ή οικογένειές τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση αντί να εξετάσει δωρεάν όλους τους φοιτητές, οι οποίοι μένουν και κυκλοφορούν στις εστίες, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση προς τους τόπους καταγωγής τους, διακινδυνεύοντας χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουν αν είναι φορείς του ιού, να κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας και πιθανόν να διασπείρουν τον ιό».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

«Μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις δεκάδων Συλλόγων Οικότροφων Εστιών σε όλη τη χώρα και στο Πολυτεχνείο Κρήτης ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες ως Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης  τονίζουμε ότι :

Η κυβέρνηση εμμένει σε μια γραμμή που έχει διαμορφώσει για κλείσιμο των εστιών, η οποία έχει δεχθεί την καθολική κατακραυγή των εστιακών πανελλαδικά. 

Η οδηγία που εξέδωσε περιέχει προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών φοιτητών, ωστόσο δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Δεν απαντάει κανείς τι θα γίνει για τους φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες.

Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εστιακών μένουν στον αέρα, ενώ αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό. Σωστά είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη μας ανακοίνωση ότι:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία, δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικού ελέγχου και πρόληψης για τους εστιακούς φοιτητές! Αντί να εξετάσει δωρεάν όλους τους φοιτητές, οι οποίοι μένουν και κυκλοφορούν στις εστίες, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση προς τους τόπους καταγωγής τους, διακινδυνεύοντας χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουν αν είναι φορείς του ιού, να κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας και πιθανόν να διασπείρουν τον ιό.

Στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχουν οι προϋποθέσεις (μέσα ατομικής υγιεινής, ατομικά δωμάτια) αν παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να συνεχίσουν να στεγάζονται οι φοιτητές. Δηλαδή υλοποιώντας το πλαίσιο αιτημάτων μας. 

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Καταγγέλλουμε κάθε σενάριο για αναγκαστική εκκένωση, διακοπή ρεύματος και υδροδότησης ειδικά σε αυτή την περίοδο, θα μας βρουν ενωμένους και ετοιμοπόλεμους! Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ. Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα).
  • Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!»

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια