Μαθητές στα Χανιά ενημερώθηκαν για τους κινδύνους του διαδικτύου

Χανιά
Μαθητές στα Χανιά ενημερώθηκαν για τους κινδύνους του διαδικτύου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Καλά ενημερωμένοι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου» σημαίνει «χρήστες θωρακισμένοι από κινδύνους», τονίζουν στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ταυτόχρονα επισημαίνουν τη σημασία συμπόρευσης των γονέων με τα παιδιά τους. Για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν χθες μαθητές σχολείων των Χανίων από εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Σε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, ο ψυχολόγος της υπηρεσίας κ. Γιώργος Νάκος παρουσίασε πραγματικά περιστατικά τα οποία έχει κληθεί να διαχειριστεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκαθάρισε στους μαθητές ότι τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου φτάνουν το 98%, έναντι 2% των μειονεκτημάτων, και υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας με χρήστες όχι απλά υπαρκτούς, αλλά γνωστούς τους.

«Το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς τους και η μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Να αισθάνεται το παιδί ότι μπορεί να μιλήσει στον γονέα. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, «δεν πρέπει να το υποστείς, πρέπει να το πεις», υπογράμμισε ο κ. Νάκος, για να συμπληρώσει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεχνολογικό χάσμα, το οποίο όμως δε θα πρέπει να δημιουργήσει και επικοινωνιακό χάσμα.

Εφαρμογές ιδιαίτερα δημοφιλείς σε παιδιά και εφήβους, όπως το Τik Τok, που σύντομα αναβαθμίζονται, δεν εγκυμονούν κινδύνους, λένε οι ειδικοί, όταν τηρούνται βασικοί κανόνες. Όπως είπε ο κ. Χαράλαμπος Καράς, αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «φοβόμαστε μόνο όταν δε γνωρίζουμε κάτι. Επομένως, αν τηρούμε κανόνες χρήσης και αρχίσουμε να γνωρίζουμε για το διαδίκτυο, δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε. Οι γονείς καλούνται να μπουν στη διαδικασία της ενημέρωσης για να είναι κοντά στα παιδιά τους».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρέσουν σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, και το μόνο που αξίζει να τηρείται είναι το όριο ηλικίας στο άνοιγμα λογαριασμών. «Εμείς προτείνουμε να φτιάχνουν τα παιδιά τους προσωπικούς τους λογαριασμούς μαζί με τους γονείς τους», είπε ο κ. Καράς.

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που διαχειρίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τα στελέχη της ωστόσο να τονίζουν πως στη χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί ακραίες μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού ή άλλων μορφών βίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News