Τα πλαστικά «πνίγουν» τις παραλίες - Ποια τα μέτρα για καθαρότερες ακτές

Χανιά
Τα πλαστικά «πνίγουν» τις παραλίες - Ποια τα μέτρα για καθαρότερες ακτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ μεγάλο το ποσοστό της ρύπανσης, το οποίο «αγγίζει» το 85%, που προέρχεται από τα πλαστικά κυρίως σε δημοφιλής ακτές

Δράσεις που σε ορίζοντα διετίας θα έχουν πετύχει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο της διαχείρισης των παραλιών, με πρωταρχικό στόχο τον σταδιακό περιορισμό της χρήσης πλαστικών, αναπτύσσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Μέσα από το πρόγραμμα BLUEISLANDS και σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Ενώσεις ξενοδόχων επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα οικολογικό προφίλ για όλες τις ακτές, οι οποίες διαπιστωμένα έχουν δεχτεί μεγάλη επιβάρυνση από πλαστικά απορρίμματα.

Χθες, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων έγινε η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των τριών μερών, και η οποία αποτέλεσε επί της ουσίας την προετοιμασία της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας στις 11 Μαρτίου στο Ηράκλειο.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης εξήγησε ότι «απώτερος στόχος είναι να εξαφανιστούν τα πλαστικά απορρίμματα, αλλά σε πρώτη φάση στοχεύουμε στον περιορισμό τους».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δράσεις του προγράμματος σε παραλίες της Κρήτης που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Όπως είπε η συντονίστρια του προγράμματος BLUEISLANDS, υπεύθυνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ελένη Καργάκη «υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροϊνών πλαστικών στην άμμο και πολύ μεγάλο ποσοστό της ρύπανσης, γύρω στο 85%, προέρχεται από τα πλαστικά. Ταυτόχρονα εντοπίζονται πολύ μεγάλες ποσότητες από αποτσίγαρα, κυρίως σε δημοφιλείς ακτές».

Προστασία

Σύμφωνα με την κ. Καργάκη, οι μετρήσεις που γίνονται σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται πιλοτικές δράσεις του προγράμματος προκύπτει ότι παρατηρείται μεγάλη διαφορά στο κομμάτι της διατήρησης της καθαριότητας και συνολικά της προστασίας από τη ρύπανση.

Ευρύτερα σε μεσογειακές περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί παρατηρείται βελτίωση της εικόνας των πιστοποιημένων παραλιών, που οδηγεί στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά στη βελτίωση της ικανοποίησης των λουομένων.

Οι Δήμοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα BLUEISLANDS καλούνται να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια παραχώρησης των παραλιών σε ιδιώτες, θέτοντας όρους για την προστασία των ακτών, όπως την αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης με βιοδιασπώμενες, την τοποθέτηση ειδικών σταχτοδοχείων, την ύπαρξη κάδων ανακύκλωσης σε όλες τις ακτές κ.ά.

Θετικά βλέπουν το εγχείρημα και οι Ενώσεις Ξενοδόχων

«Υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία και η ίδια η αγορά έχει επιβάλλει αυτή την προσέγγιση και αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί δεν υπάρχει χρήση πλαστικού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης.

Πιστοποιημένο το προσωπικό των ξενοδοχείων

Το Ρέθυμνο είναι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα με πιστοποιημένα “πράσινα” ξενοδοχεία και ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ανάλογες με αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα BLUEISLANDS.

Ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στον νομό τόνισε ότι το προσωπικό των ξενοδοχείων είναι πιστοποιημένο, έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια και έχουν γίνει προσπάθειες ευαισθητοποίησης και του κόσμου.

«Οι πελάτες μας επίσης είναι ευαισθητοποιημένοι και μεγάλοι tour operators οργάνωναν σχετικά σεμινάρια πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Η δράση θα διαρκέσει δύο χρόνια, ώστε η Κρήτη, με την ολοκλήρωσή της, να τηρεί πλήρως την κοινοτική οδηγία που σχεδιάζεται, και η οποία προβλέπει απαγόρευση της χρήσης πλαστικού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παράκτιες περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News