Κορωνοϊός: Μάσκες ούτε… για δείγμα στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Μάσκες ούτε… για δείγμα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαντλήθηκαν οι μάσκες από τα φαρμακεία του νησιού

Ψυχραιμία συνιστούν φαρμακοποιοί της Κρήτης, με φόντο τις ελλείψεις σε χειρουργικές μάσκες, λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης αλλά και της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί λόγω Κορονοϊού.

Ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε σε φαρμακεία του Ηρακλείου και των Χανίων, καταγράφοντας τις άκαρπες προσπάθειες πολιτών για την αγορά έστω και μιας χειρουργικής μάσκας!

Φαρμακοποιοί ενημερώνουν σχετικά τον κόσμο, κάνοντας σαφές ότι η μάσκα είναι δευτερεύον μέσο προστασίας, με τον κλάδο να βρίσκεται σε στάση αναμονής για την εισαγωγή μασκών από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση και σε αντισηπτικά.

Οι πρώτες ελλείψεις καταγράφηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, με αρκετά φαρμακεία να βάζουν πλαφόν στον αριθμό χειρουργικών μασκών προς πώληση. Όμως ήταν θέμα χρόνου να εξαντληθούν οι μάσκες εξαιτίας του αδικαιολόγητου πανικού που υπήρξε και σε συνδυασμό με τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν με τον Κορονοϊό στην Ιταλία.

Στο ερώτημα για το πότε θα γίνει εισαγωγή μασκών στα φαρμακεία του νησιού μας, οι φαρμακοποιοί δεν είναι σε θέση να δώσουν απάντηση.

Και στα περισσότερα φαρμακεία των Χανίων, οι μάσκες έχουν εξαντληθεί

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 65.000 μάσκες, αριθμός δεκαπλάσιος από τον περυσινό, ενώ δεν υπάρχουν ούτε αποθέματα στις αποθήκες του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού Χανίων.

Δεκαπλάσιος από τον αριθμό που διατέθηκε ολόκληρη την περσινή σεζόν είναι ο αριθμός των μασκών που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία των Χανίων. Είναι ενδεικτικό ότι ως τώρα έχουν διατεθεί στην αγορά της δυτικότερης πόλης της Κρήτης 65.000 μάσκες και δεν υπάρχουν πια διαθέσιμες, παρά σε ελάχιστα φαρμακεία και αυτές μετρημένες. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στις αποθήκες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα, ενώ δεν προβλέπεται προμήθεια νέων επί του παρόντος αφού δεν είναι διαθέσιμες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει διασπείρει ταυτόχρονα κλίμα ανησυχίας και πανικού που αποτυπώνεται στο μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών να προμηθευτούν μάσκες. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις, η προμήθειά τους γίνεται για προληπτικούς λόγους και υπό τον φόβο της πανδημίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλη Κατσαράκη, «η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και καθημερινή και, σύμφωνα με στοιχεία της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης, έχει διατεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μάσκες στα φαρμακεία και οι περισσότερες έχουν ήδη πουληθεί σε πελάτες. Εκεί που υπάρχουν, σίγουρα εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς».

Ο κ. Κατσαράκης υπογράμμισε ότι, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η ζήτηση είναι δεκαπλάσια.

Το κλίμα ανησυχίας, στο οποίο αποδίδεται προφανώς το γεγονός ότι οι μάσκες εξαντλήθηκαν, δεν αποτυπώνεται στους δρόμους της πόλης, όπου δύσκολα θα συναντήσει κανείς πολίτες να κυκλοφορούν φορώντας μάσκα. Αλλά και στους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ο αριθμός εκείνων που φορούν δεν είναι μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο.

«Συνήθως ο κόσμος τις χρησιμοποιεί όταν πρόκειται να επισκεφτεί ιατρεία, νοσοκομεία ή κλινικές, όταν φροντίζει άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω ότι φέτος οι περισσότεροι τις παίρνουν για παρακαταθήκη, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στο ενδεχόμενο που χρειαστεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κατσαράκης.

Εκτός όμως από αύξηση στη ζήτηση μασκών, στα φαρμακεία των Χανίων καταγράφεται και αυξημένη ζήτηση αντισηπτικών χεριών, αλλά και απολυμαντικών και αντισηπτικών επιφανειών. Ο κ. Στέφανος Ντουκάκης, περιφερειακός συντονιστής Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατρός της ΤΟΜΥ Χανίων, εξήγησε ότι «καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη χειρουργική μάσκα σε αεροδρόμια, αεροπλάνα και σε ειδικές περιπτώσεις, και να θυμόμαστε ότι από τη στιγμή που το χέρι μας ακουμπήσει κάπου και εν συνεχεία αγγίξουμε το πρόσωπό μας έχουμε ακυρώσει κάθε προστασία που ενδεχομένως μας δίνει. Δεν υπάρχει λόγος όμως να τη φοράμε στον δρόμο».

Σε κάθε περίπτωση, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, όπως τονίζουν οι ειδικοί, που εκτιμούν, σύμφωνα και με την πορεία των κρουσμάτων, ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε ύφεση.

Ειδικότερες οδηγίες πάντως δίνονται για επαγγελματίες της Υγείας, για ταξιδιώτες και για πληρώματα πλοίων, αεροπλάνων και τρένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News