ERMIS - F: Αυτό είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των πλημμυρών

Χανιά
ERMIS - F: Αυτό είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των πλημμυρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για πολίτες και υπηρεσίες - Διαδικτυακή ενημέρωση περιβαλλοντικών κινδύνων

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την διαδικτυακή ενημέρωση πολιτών και υπηρεσιών για πλημμυρικά φαινόμενα, που φαντάζει ως το ιδανικό εργαλείο για την αποφυγή πολλών δραματικών καταστάσεων, εφαρμόζουν πιλοτικά Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή με την ονομασία ERMIS – F, που παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση για την αύξηση της στάθμης ποταμών, τον πιθανό αποκλεισμό δρόμων, την διακοπή λειτουργίας κρίσιμων υποδομών.

Στην ουσία η πράξη ERMIS – F στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα παρέχει μια πρότυπη υποστηριζόμενη δημόσια υπηρεσία για τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, με εστίαση στις πλημμύρες.

Σε συνάντηση των επιστημονικών ομάδων και διαχειριστικής παρακολούθησης του προγράμματος με στελέχη του δήμου Χανίων, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, καθηγητές του Πολυτεχνείου και εκπροσώπους υπηρεσιών, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία του ERMIS – F και παρουσιάστηκαν παραδείγματα της εφαρμογής.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος κ. Δημήτρης Κάτσουρας εξήγησε ότι «ο απλός πολίτης μπορεί να μπει μέσα στο σύστημα και να δει ένα πλημμυρικό χάρτη στον οποίο μπορεί να εντοπίσει  το κτήριο του, το χωράφι του και ενημερωθεί αν βρίσκεται σε περιοχή με υψηλή ή χαμηλή επικινδυνότητα».

Αν ο χρήστης της εφαρμογής διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε περιοχή υψηλού κινδύνου έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει μία από τις 135 λύσεις αντιμετώπισης πλημμυρών που του προτείνει το πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, το ERMIS – F λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως «οδηγός» για υπηρεσίες που έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, όπως είναι η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία. Είναι σημαντικό ότι διαθέτει σύστημα για την αξιοποίηση των μετεωρολογικών και υδρολογικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη πλημμυρικού κινδύνου σε προκαθορισμένες περιοχές μελέτης.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο και μάλιστα τέθηκε σε εφαρμογή στην πόλη της Καλλονής στη Λέσβο που παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα πλημμυρών.  Εκεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκατέστησε και λειτουργεί αυτόματο υδρομετρικό σταθμό καταγραφής της στάθμης σε σημείο που διασταυρώνονται τα ρέματα ποταμών και το οποίο ευθύνεται για πολλές πλημμύρες στην περιοχή.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου , το δήμο Χανίων, τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News