Ποια η συμβολή του ΟΑΚ στον σχεδιασμό για τη χάραξη του ΒΟΑΚ

Χανιά
Ποια η συμβολή του ΟΑΚ στον σχεδιασμό για τη χάραξη του ΒΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απολογισμός με πεπραγμένα και αιχμές προς το κεντρικό κράτος από την απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού

Με σοβαρό αποτύπωμα στα οδικά και υδραυλικά έργα που υλοποιήθηκαν στην Κρήτη από το 2016 μέχρι σήμερα, ολοκληρώνει τη θητεία της η παρούσα διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση του απολογισμού της, έγινε εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, τονίστηκε η συμβολή του Οργανισμού στον σχεδιασμό για τη χάραξη του ΒΟΑΚ, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές προς το κεντρικό κράτος για αποδυνάμωση και απαξίωση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού οργανισμού του νησιού.

Αυτό που εμφατικά αναφέρθηκε από τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου, που σύντομα παραδίδουν καθήκοντα, είναι η σημαντική κληρονομιά που αφήνει στο υπουργείο Υποδομών ο ΟΑΚ για την υλοποίηση του τεχνικού σχεδιασμού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως ξεκαθάρισαν τόσο ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κουνενάκης, όσο και ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος κ. Φώτης Καζάσης.

«Έγινε διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης και από τον ΟΑΚ είχε φτάσει σε ένα προκαταρκτικό σχεδιασμό περιβαλλοντικών απαιτήσεων, άρα είχαμε μια λύση σε σχέση με το πώς θα προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές διαδικασίες και αυτό κατατέθηκε», εξήγησε ο κ. Καζάσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η τεχνική λύση είναι αυτή που μπήκε στην προτιμητέα χάραξη. Αυτή τη στιγμή, ο σχεδιασμός στηρίζεται σε μια δουλειά που έχει γίνει».

Η βάση

Ο κ. Καζάσης μίλησε επί της ουσίας για ένα ενιαίο υπόβαθρο, που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, και η οποία περιλαμβάνει τις απαλλοτριώσεις, τα Κτηματολόγια και άλλα τεχνικά στοιχεία. Η διαφοροποίηση στη νέα προσέγγιση την οποία παρουσίασε το περασμένο Σάββατο από τα Χανιά ο πρωθυπουργός αφορά στην αρχιτεκτονική του διαγωνισμού και στον τρόπο χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος εκτελούσε χρέη αναπληρωτή προέδρου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να πετάξει όλο αυτό που έγινε στον ΒΟΑΚ. Θα αξιολογηθεί, θα αξιοποιηθεί, θέλουν δε θέλουν. Δεν έχουν και πολλά άλλα πράγματα να κάνουν».

«Άκρατος συγκεντρωτισμός»

Στην παρουσίαση του απολογισμού της τετραετούς δράσης της, η απερχόμενη διοίκηση άφησε αιχμές για άκρατο συγκεντρωτισμό, για δυσμενές κλίμα εις βάρος του αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΟΑΚ για την Κρήτη, καθώς και για αποδυνάμωσή του με αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Όπως τόνισε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, «παραμένει σε εκκρεμότητα ο ρόλος, το περιεχόμενο και η δράση του ΟΑΚ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρό τοπίο σε βάρος του μακροχρόνιου προγραμματισμού».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η επικάλυψη αρμοδιοτήτων του Οργανισμού με αυτές των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής του νησιού και της έλλειψης αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων αυτών, καθώς και ο διαπιστωμένος διαχρονικά τρόπος διαχείρισης των θεμάτων αυτών από την κεντρική διοίκηση επιβραδύνουν τις δραστηριότητες του Οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία υλοποίησης των υποδομών στην Κρήτη».

Ο κ. Καζάσης εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι, παρά τις έντονες και επίπονες προσπάθειες της απερχόμενης διοίκησης, δεν κατέστη δυνατόν, πέρα από την οικονομική ενίσχυση, να ενισχυθεί ο Οργανισμός ουσιαστικά και σε επίπεδο στελέχωσης και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων.

Τα σημαντικότερα έργα

Στα σημαντικότερα έργα που δρομολογήθηκαν με τη συμβολή του ΟΑΚ περιλαμβάνονται ο νέος οδικός άξονας Αγίας Βαρβάρας-Αγίων Δέκα, η σήραγγα ενίσχυσης του φράγματος Αποσελέμη, το νέο τμήμα του ΒΟΑΚ Γουρνών-Χερσονήσου και η γέφυρα Χαμεζίου, η σήραγγα ενίσχυσης του φράγματος Αποσελέμη με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου και η πλήρης και ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στα Αγριανά, που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Δρομολογήθηκαν επίσης προς υλοποίηση έργα όπως η επέκταση του βιολογικού της ΔΕΥΑΒΑ, οι βιολογικοί Σούγιας και Παλαιόχωρας, το νέο διυλιστήριο του βόρειου μετώπου Ρεθύμνου, τα έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου ΒΟΑΚ και τα αρδευτικά δίκτυα Οροπεδίου Λασιθίου.

Το “παρών” στον απολογισμό του ΟΑΚ έδωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος μαζί με τον κ. Λευτέρη Κοπάση, που τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου, καλούνται να αναλάβουν τη συνέχιση και ανάδειξη του ΟΑΚ σε αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί. Η νέα διοίκηση αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News