SOS εκπέμπει η Αγία Μαρίνα στα Χανιά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών

Χανιά
SOS εκπέμπει η Αγία Μαρίνα στα Χανιά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η περιοχή της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους να ζητούν άμεσα λύση στο οξυμμένο πλέον πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η περιοχή της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους να ζητούν άμεσα λύση στο οξυμμένο πλέον πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής.

Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, μελών της δημοτικής κοινότητας και του Λιμενικού Ταμείου, τονίστηκε η ανάγκη λήψης προσωρινών μέτρων που θα επιτρέψουν αφ ενός την ασφαλή πρόσβαση των λουόμενων στην παραλία της περιοχής και αφ εταίρου τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτής .

Η κατάσταση την οποία μετέφεραν οι επιχειρηματίες στον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Ζερβό, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Η εκτεταμένη διάβρωση έχει σαν αποτέλεσμα η ακτή, από αμμώδης να έχει μετατραπεί σε πολλά σημεία σε βραχώδης , ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός πως έχει μειωθεί αισθητά το πλάτος της.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Σοϊλεντάκη, πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Αγίας Μαρίνας, «η εικόνα της παραλίας έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό που πολύ φοβόμαστε πως θα πάψει να αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους ξένους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και αυτό που επίσης μας ανησυχεί είναι ο κίνδυνος ατυχημάτων με θύματα λουόμενους εξ αιτίας της αλλαγής της μορφολογίας της ακτής που σε πολλά σημεία κρύβει παγίδες».

Είναι γεγονός ότι επιπτώσεις από το φαινόμενο που πλήττει συνολικά τις ακτές από το Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι, είναι φέτος περισσότερο εμφανείς από ποτέ. Πρόσφατα αναδείχτηκε η υποσκαφή στο τμήμα του Σταλού, στη λεγόμενη Κακιά Στροφή, όπου η θάλασσα διαβρώνει ουσιαστικά τις βάσεις της παλιάς εθνικής οδού Χανίων – Κισσάμου. Το φαινόμενο προχωρά διαβρώνοντας την παραλία.

Για τη διάβρωση της ακτής στην Αγία Μαρίνα, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι πιθανόν να οφείλεται στη λάθος θέση του λιμενίσκου του Πλατανιά, ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980. Τη θέση αυτή συμμερίζονται και ειδικοί επιστήμονες ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Γιάννη Ζερβό «μπορεί η θέση του λιμενίσκου να έχει κάποιες παρενέργειες , όμως σε ποιο βαθμό, αυτό δε μπορεί με ασφάλεια να αποτυπωθεί».

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους πως οι συνέπειες στον τουρισμό της περιοχής θα αρχίσουν  να γίνονται ορατές από το προσεχές καλοκαίρι. Υποστηρίζουν πως το φαινόμενο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, δεν θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση πολλών καταστηματαρχών και επιπλέον θα λειτουργήσει απωθητικά για τους ξένους τουρίστες. Ο κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης, μέλος της ομάδας επιχειρηματιών Αγίας Μαρίνας για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. «Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδείς ασχολήθηκε ουσιαστικά για την επίλυση του».

Στη χθεσινή σύσκεψη  στο δημαρχείο Χανίων συζητήθηκαν οι λύσεις που προτείνονται ως άμεσα εφαρμόσιμες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Αυτή που προκρίνεται είναι η λύση της πλήρωσης των ακτών  με άμμο. Πρόκειται για ενέργεια που αντιμετωπίζεται από τις τοπικές αρχές ως μονόδρομος , είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της, με κόστος όχι δυσβάσταχτο, ωστόσο θα απαιτηθούν πολλές και επαναλαμβανόμενες πληρώσεις.

«Θα πρέπει να δρομολογήσουμε πλέον πλήρωση των ακτών επαναλαμβανόμενα ώστε να έχουμε τις ακτές που επιθυμούμε στην περιοχή.  Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το επενδυμένο κεφάλαιο στην περιοχή με βάση τις ακτές» τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Γιάννης Ζερβός. Η πλήρωση των παραλιών με άμμο ανά διαστήματα είναι σε πρώτη φάση μονόδρομος για να παραμείνει βιώσιμο το παραλιακό μέτωπο της Αγίας Μαρίνας.

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης αναγνωρίζει και ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει διάθεση να δρομολογήσουμε τις κινήσεις μας συντονισμένα για να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση και πάνω σ αυτό προβληματιζόμαστε και για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από το λιμάνι στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας».

Μέχρι το τέλος του χρόνου το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να καταθέσουν ολοκληρωμένη μελέτη στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης συνολικά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News