Χανιά

Ο Πρωθυπουργός στην 115 πτέρυγα μάχης

«Η 115 πτέρυγα μάχης γίνεται παγκοσμίως η πρώτη μονάδα με ενεργειακή αυτονομία και μηδενικούς ρύπους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφτασε λίγο πριν τις 6 στην 115 πτέρυγα μάχης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ η επίσκεψη του δεν διήρκησε πολύ, δεδομένου του σημερινού φορτωμένου προγράμματος του.

Ο πρωθυπουργός κατά την έλευση του ανέφερε:

«Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται πρωτοπόρος σε ένα πρόγραμμα που θα την οδηγήσει να μην εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και να καταστεί απολύτως ενεργειακά αυτόνομη .

Το πλάνο αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ευρύτερο δημόσιο κτηριακά.

Δείχνουμε το δρόμο που πρέπει να πορευτούμε. Η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Έχει μεγάλη σημασία να έχει η χώρα μας ιδιώτες δωρητές που συμβάλουν στο να κρατήσουμε το επίπεδο υψηλά.»

Στον πρωθυπουργό απέδωσαν τιμές τα παρευρισκόμενα αγήματα, κατά την επίσκεψη που σηματοδοτεί σημαντικές ανακοινώσεις από το πρωί. 

Ο πρωθυπουργός είχε επαφές με στελέχη της μονάδας ενώ προχώρησε η υπογραφή σύμβασης με την «ΤΕΡΝΑ» για την βιοκλιματική αναβάθμιση της πτέρυγας αλλά και υπέρ της «Αμερικανικής ευκολίας».

Η σύμβαση προϋπολογίζεται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ουσιαστικά μια δωρεά της «ΤΕΡΝΑ» υπέρ του Δημοσίου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Πρόεδρος της «ΤΕΡΝΑ» ανέφερε πως θα προχωρήσει σε  «δωρεά βιοκλιματικής αναβάθμισης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρών» κάτι που θα φέρει ετήσιο όφελος 400.000 ευρώ, ενώ η μονάδα θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομη

Έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, με μονάδα αποθήκευσης και συσσώρευσης ενέργειας.

Θα υπάρξει φορτιστής οχημάτων και γενικότερες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, στο πρώτο παγκοσμίως αεροδρόμιο «zero energy».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως η «προσπάθεια αναβάθμισης είναι συνεχής και έχει να κάνει και με την ατζέντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Η 115 πτέρυγα μάχης, ανέφερε, αποτελεί πεδίο πιλοτικής εφαρμογής πρωτοποριακών δράσεων, θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά και με απόλυτα θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τέλος, δήλωσε, πως χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους

 

Σχόλια