Ο Πρωθυπουργός στην 115 πτέρυγα μάχης

Χανιά
Ο Πρωθυπουργός στην 115 πτέρυγα μάχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η 115 πτέρυγα μάχης γίνεται παγκοσμίως η πρώτη μονάδα με ενεργειακή αυτονομία και μηδενικούς ρύπους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφτασε λίγο πριν τις 6 στην 115 πτέρυγα μάχης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ η επίσκεψη του δεν διήρκησε πολύ, δεδομένου του σημερινού φορτωμένου προγράμματος του.

Ο πρωθυπουργός κατά την έλευση του ανέφερε:

«Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται πρωτοπόρος σε ένα πρόγραμμα που θα την οδηγήσει να μην εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και να καταστεί απολύτως ενεργειακά αυτόνομη .

Το πλάνο αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ευρύτερο δημόσιο κτηριακά.

Δείχνουμε το δρόμο που πρέπει να πορευτούμε. Η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Έχει μεγάλη σημασία να έχει η χώρα μας ιδιώτες δωρητές που συμβάλουν στο να κρατήσουμε το επίπεδο υψηλά.»

Στον πρωθυπουργό απέδωσαν τιμές τα παρευρισκόμενα αγήματα, κατά την επίσκεψη που σηματοδοτεί σημαντικές ανακοινώσεις από το πρωί. 

Ο πρωθυπουργός είχε επαφές με στελέχη της μονάδας ενώ προχώρησε η υπογραφή σύμβασης με την «ΤΕΡΝΑ» για την βιοκλιματική αναβάθμιση της πτέρυγας αλλά και υπέρ της «Αμερικανικής ευκολίας».

Η σύμβαση προϋπολογίζεται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ουσιαστικά μια δωρεά της «ΤΕΡΝΑ» υπέρ του Δημοσίου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Πρόεδρος της «ΤΕΡΝΑ» ανέφερε πως θα προχωρήσει σε  «δωρεά βιοκλιματικής αναβάθμισης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρών» κάτι που θα φέρει ετήσιο όφελος 400.000 ευρώ, ενώ η μονάδα θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομη

Έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, με μονάδα αποθήκευσης και συσσώρευσης ενέργειας.

Θα υπάρξει φορτιστής οχημάτων και γενικότερες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, στο πρώτο παγκοσμίως αεροδρόμιο «zero energy».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως η «προσπάθεια αναβάθμισης είναι συνεχής και έχει να κάνει και με την ατζέντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Η 115 πτέρυγα μάχης, ανέφερε, αποτελεί πεδίο πιλοτικής εφαρμογής πρωτοποριακών δράσεων, θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά και με απόλυτα θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τέλος, δήλωσε, πως χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News