Στόχος κλεφτών μεγάλες ποσότητες… αβοκάντο στα Χανιά

Χανιά
Στόχος κλεφτών μεγάλες ποσότητες… αβοκάντο στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύκολο κέρδος για επιτήδειους η πώληση του ακριβού προϊόντος – Οι καλλιεργητές τοποθετούν μέχρι και κάμερες

Την χρυσοφόρα παραγωγή του αβοκάντο του Χανιά έχουν βάλει στο μάτι επιτήδειοι που εξορμούν νυχτερινές ώρες σε καλλιέργειες κλέβοντας μεγάλες ποσότητες του προϊόντος. To μπαράζ κλοπών των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές, κυρίως όμως στους καλλιεργητές που αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν την παραγωγή τους, ενισχύοντας την περίφραξη των καλλιεργειών τους, βάζοντας σκυλιά ως φύλακες και τοποθετώντας ακόμη και κάμερες στα χωράφια τους.

Μόνο τον Ιανουάριο έχουν συλληφθεί τρία άτομα ενώ άλλα έχουν διαφύγει της σύλληψης. Στις 11 του μήνα ένας 27χρονος φόρτωσε το αγροτικό του αυτοκίνητο με τρεις τόνους αβοκάντο από χωράφι στον Πλατανιά κερδίζοντας πάνω από 7.500 ευρώ σε ένα βράδυ! Στις 29 Ιανουαρίου δύο άτομα αφαίρεσαν άλλα πεντακόσια κιλά από καλλιέργεια στο Βαρύπετρο. Η αύξηση των κρουσμάτων, έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.

Στο Βαρύπετρο και σε άλλες περιοχές των Χανίων οι παραγωγοί αβοκάντο προσπαθούν να γλιτώσουν την παραγωγή τους από τους επίδοξους κλέφτες με περιφράξεις και λουκέτα. Ο κ. Λευτέρης Μυλωνάκης, έχοντας πέσει μια φορά θύμα κλοπής ,έχει πάρει τα μέτρα του επεκτείνοντας τη συρμάτινη περίφραξη στην έκταση που καλλιεργεί το προϊόν. «Πριν από δέκα μέρες πιάσανε έξι άτομα και την περασμένη Τετάρτη πιάσανε πάλι δύο άτομα εδώ στο Βαρύπετρο και αυτό γίνεται συνεχώς. Κάτι πρέπει να γίνει .Δε μπορούμε να λιπαίνουμε, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παραγωγή μας και να μας την αρπάζουν οι κλέφτες. Έχουμε κοπιάσει για τις καλλιέργειες μας», είπε εμφανώς αγανακτισμένος.

Ο ίδιος όπως και άλλοι παραγωγοί κάνει συχνά νυχτερινές περιπολίες γύρω από τις καλλιέργειες του για να αποτρέψει τυχόν νέο χτύπημα. «Κάνουμε βόλτες στα χωράφια μας, δεν κοιμόμαστε τα βράδια κι είναι αυτοί οι κλέφτες αιτία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάκης αποδίδοντας την έξαρση του φαινομένου στην καλή τιμή πώλησης του προϊόντος το οποίο αποφέρει σημαντικά κέρδη. Αυτή τη στιγμή η ποικιλία Χάσπ πωλείται προς 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό. Από την κλοπή μιας και μόνο κλούβας ,το κέρδος ξεπερνά τα εξήντα ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λυκούργος Αντωνάκης, από τους παλιότερους παραγωγούς αβοκάντο της περιοχής του Βαρυπέτρου, «το αβοκάντο είναι ένα ακριβό προϊόν και αυτό ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε . Είναι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν έρθει σε απόγνωση διότι τους έχουν κλέψει και δύο και τρεις φορές. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν και παίρνουν μεγάλες ποσότητες γιατί εμείς που πάμε με εξειδικευμένους εργάτες δεν κόβουμε πάνω από 35 κλούβες. Εκείνοι κλέβουν πολλές παραπάνω». Οι παραγωγοί και κυρίως όσοι έχουν πέσει θύματα κλοπής αισθάνονται απροστάτευτοι .

Το αβοκάντο στην εγχώρια αγορά καλπάζει τα τελευταία χρόνια ενώ στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο καλλιεργείται το 90% της παραγωγής πανελλαδικά. Η υψηλή τιμή πώλησης του αποτελεί δέλεαρ για τους επιτήδειους που αναζητούν το εύκολο κέρδος. Η μεγαλύτερη ποσότητα αβοκάντο στα Χανιά κλάπηκε το 2018 όταν δράστες αφαίρεσαν από καλλιέργειες του Πλατανιά συνολικά είκοσι τόνους . Τότε μάλιστα οι παραγωγοί είχαν προσφύγει μαζικά στη δικαιοσύνη υποβάλλοντας αγωγές κατά αγνώστων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News