default-image

Κόντρα οικιστών Σταυρού με τη Μητρόπολη και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Χανιά
Κόντρα οικιστών Σταυρού με τη Μητρόπολη και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου: Συκοφαντίες και ανυπόστατες οι κατηγορίες

Στα δικαστήρια έφτασε η κόντρα μεταξύ των οικιστών του Σταυρού Ακρωτηρίου και της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος με αφορμή τις αποζημιώσεις που αξιώνει η μονή για την καταπάτηση των οικοπέδων ιδιοκτησίας της.

Η εκδίκαση των αγωγών σε βάρος 48 οικιστών άρχισε, την ώρα που οι ίδιοι ζητούν ευνοϊκή ρύθμιση με χαμηλότερες τιμές , ενώ η ιερά μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου διά στόματος του μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού, κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες από πλευράς των οικιστών σε βάρος της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος και παραπέμπει στις προτάσεις των δικηγόρων της.

Οι οικιστές καταγγέλλουν την ιερά μονή Αγίας Τριάδος για υπερβολικές απαιτήσεις και ανυποχώρητη στάση. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σταυρού κ. Παύλος Κουλιέρης, «μέσω των αγωγών η ιερά μονή Αγίας Τριάδος ζητά για ενοίκια της τελευταίας πενταετίας από 20.000 έως 40.000 ευρώ και επιπλέον 250.000 ευρώ για κάθε στρέμμα». Ο ίδιος τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών των ακινήτων είναι ήδη επιβαρυμένη, καθώς έχουν να σηκώσουν και το βάρος των χρημάτων που καταβάλουν για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Ο πρόεδρος των οικιστών επισημαίνει ότι οι προσπάθειες συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ιεράς μονής Αγίας Τριάδας για να μείωση του τιμήματος, κατέληξαν σε αδιέξοδο ενώ αναφέρει ότι ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους.

Ανυπόστατες χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο μητροπολίτης ο οποίος εξήγησε ότι «έχει δοθεί άδεια ώστε τα ακίνητα τα μεταβιβαστούν στην αγοραία αξία τους με ειδική τροπολογία. Η δική τους θέση ήταν αρνητική. Επειδή δεν είχαν ψυχραιμία και χειροδίκησαν, σταματήσαμε τη συζήτηση και ως μόνη λύση πίεσης βρήκαμε τις αγωγές αποζημίωσης χρήσεως γης για να καταλάβουν ότι τα όρια εξαντλήθηκαν».

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνός υποστήριξε ακόμη ότι από το 2011 προτάθηκε στους οικιστές του Σταυρού καταβολή αποζημίωσης μειωμένη κατά 45%, ωστόσο δεν αποδέχτηκαν. «Ουδέποτε το μοναστήρι φέρθηκε με τον τρόπο που καταγγέλλουν οι οικιστές του Σταυρού. Δεν είναι δυνατόν να συκοφαντούν και να λένε πράγματα ανυπόστατα, διότι ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει προς όφελος τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Δαμασκηνός.

Αυτό που πάντως διευκρινίζουν οι οικιστές που εμπλέκονται στη δικαστική διαμάχη με τη μονή Αγίας Τριάδος, είναι ότι δεν αρνούνται να πληρώσουν για τα οικόπεδα τα οποία κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 καταπάτησαν, αλλά διεκδικούν ένα τίμημα που να είναι αντίστοιχο της αντικειμενικής και όχι της εμπορικής αξίας τους.

«Δε θέλουμε να μας τα χαρίσουν. Να πληρώσουμε. Αλλά να είναι ένα ποσό που μπορούμε να ανταποκριθούμε όλοι μας εδώ. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε 250.000 ευρώ το στρέμμα» σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Κουσκουμπεκάκης. Την ανάγκη έναρξης διαλόγου σε νέα βάση πρότεινε ο κ. Σπύρος Κουτσογιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να μην αδικεί καμία πλευρά».

Σύμφωνα με την τοπική εκκλησία, οι οικιστές του Σταυρού ανέρχονται σε πεντακόσιους ογδόντα έξι και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πρώτη κατοικία στην περιοχή. Χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη της υπόθεσης και τις καταγγελίες των αυθαιρετούχων, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός επεσήμανε: «Θα πρέπει να καταλάβουν οι οικιστές ότι δεν κάνουμε κάτι παράνομο. Μη λένε λοιπόν ότι θέλουμε να τους εξουθενώσουμε. Θα εξεταστεί κάθε μια περίπτωση χωριστά. Όμως δε μπορούμε να εγκληθούμε από τα θεσμικά όργανα του κράτους για παράβαση καθήκοντος».

Η μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου παραπέμπει τέλος στους δικηγόρους της Μονής Αγίας Τριάδος που χειρίζονται την υπόθεση τονίζοντας ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News