Επίσπευση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Χανιά
Επίσπευση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του ΒΟΑΚ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της περιφερειακής αρχής

Με στόχο το 2023 να έχουν απορροφηθεί πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε από τους δημάρχους των Χανίων να επισπεύσουν τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων που είναι ενταγμένα στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Σε συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καλογερή, περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων και της προϊσταμένης της Υπηρεσίας διαχείρισης κ. Μαρίας Κασσωτάκη, αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του ΒΟΑΚ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της περιφερειακής αρχής για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι την Σητεία.

Επίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να διεκδικεί αρμοδιότητες και πόρους ενώ επέκρινε τις πρακτικές τις κεντρικής διοίκησης διαχρονικά να παίρνει αποφάσεις «για εμάς χωρίς εμάς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο για ότι σχεδιάζεται στο νησί μας. Τα έργα που εκτελούνται από τα υπουργεία στην Κρήτη, θα ήταν πολύ καλύτερα και η υλοποίηση τους πιο αποτελεσματική, αν είχε την ευθύνη η Περιφέρεια και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, είναι σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη η παράκαμψη Τοπολίων με επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ, ο βιολογικός καθαρισμός στο Μαράθι Ακρωτηρίου και τα δίκτυα του που εντάσσονται στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η ολοκλήρωση του βιολογικού στη Γεωργιούπολη με 11 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν υπογραφεί τα αρδευτικά έργα στο Φουρνέ και τη Χρυσοσκαλίτισσα, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ενώ όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, την προσεχή άνοιξη αναμένεται να εγκριθεί και το έργο αναβάθμισης της επαρχιακής οδού Πλάτανος – Σφηνάρι, που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό για τους κατοίκους της Δυτικής Κισσάμου, δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο έχει καταστεί επικίνδυνο.

Σε αυτά πρόκειται να προστεθεί η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Λυκείου Κισσάμου που θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τα Χανιά περιλαμβάνεται και μια σειρά έργων αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, έργα για χωρικές επενδύσεις των δήμων καθώς και οι αναπλάσεις του δήμου Χανίων.

Αύριο, για τα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι ημερομηνίες για τις συναντήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News