default-image

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Φρούριο Ιτζεδίν

Χανιά
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Φρούριο Ιτζεδίν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη αναγνωρίζει πως το μνημείο απειλείται με κατάρρευση

Παράθυρο για την αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν μέσα από την παραχώρηση του στο δήμο Χανίων και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει η αρμόδια Υπουργός Λίνα Μενδώνη αναγνωρίζοντας πως το μνημείο απειλείται με κατάρρευση.

Από το 2007 η τότε δημοτική αρχή των Χανίων είχε ζητήσει το Φρούριο Ιτζεδίν να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί, προσπάθειες που ποτέ δεν απέδωσαν. Το 2011 το μνημείο πέρασε στην κυριότητα της Εταιρίας Αξιοποίησης Ακινήτων του δημοσίου και έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση του μνημείου και σημείωσε πως «το φρούριο είναι ένα από τα λίγα μνημεία στην Ελλάδα που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ιστορία των λαϊκών αγώνων, με την αλύγιστη στάση των εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους τον 20ό αιώνα».

Υπογράμμισε επίσης πως θα πρέπει το φρούριο Ιτζεδίν να φύγει «οριστικά και αμετάκλητα» από το Υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους. Πάντως η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι το Φρούριο Ιτζεδίν δεν είναι μεταξύ των κτισμάτων του δημοσίου που έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο.

Σε σχέση με την κατάσταση του μνημείου η Υπουργός Πολιτισμού έκανε ακόμη γνωστό ότι η Υπηρεσία Νεoτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης έχει ζητήσει να εξεταστεί εάν πρέπει να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του, λόγω επικινδυνότητας. Πρότεινε δε να κινηθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του στο δήμο Χανίων προκειμένου να αποκατασταθεί και να αναδειχτεί. Πάντως το φρούριο είχε ανακηρυχθεί από το 1986 ως διατηρητέο μνημείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News