Ελαφονήσι : Τα βρήκαν μετά από χρόνια για την διαχείρισή του

Χανιά
Ελαφονήσι : Τα βρήκαν μετά από χρόνια για την διαχείρισή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο Δήμοι, Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου ,που είναι ουσιαστικά συνιδιοκτήτες του Ελαφονησίου, αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν την εξαίρεση της δημοφιλούς παραλίας από το Διεθνές Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”.

Μετά από χρόνιες διαμάχες με δικαστικές προσφυγές και εντάσεις, οι Δήμοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου συμφώνησαν να χαράξουν μια κοινή γραμμή για το Ελαφονήσι, δεσμευόμενοι ότι από το φετινό καλοκαίρι θα θέσουν σε εφαρμογή την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής, που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο “Natura 2000”, και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός πρότυπου φυσικού πάρκου.

Στη συνάντηση για τη διαχείριση του Ελαφονησίου, ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης και ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κ. Πέτρο Λυμπεράκη, που εμπλέκεται και στη διαχείριση της περιοχής. Άμεσα αναμένεται να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των καντινών, καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές.

Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα για την τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη στάθμευση που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή.

Οι δύο Δήμοι, που είναι ουσιαστικά συνιδιοκτήτες του Ελαφονησίου, αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν την εξαίρεση της δημοφιλούς παραλίας από το Διεθνές Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, καθώς ήδη υπάγεται στο Δίκτυο “Natura 2000”, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής και ισχύουν νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας με όλα τα παραπάνω την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του φυσικού κάλλους της.

Επιπλέον, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται και διασφαλίζεται, καθώς η παραλία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Νερών Κολύμβησης της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η πολυπόθητη συνεργασία των δύο Δήμων προκάλεσε ικανοποίηση στους φορείς των Χανίων και στην τοπική κοινωνία, καθώς θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας μακροχρόνιας διαμάχης.

Την έναρξη των δράσεων για την προστασία της μοναδικής ομορφιάς περιοχής της Νοτιοδυτικής Κρήτης χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Όλοι εμείς που χρόνια αγωνιστήκαμε για την προστασία του περιβάλλοντος του Ελαφονησίου και που ως κυβερνών κόμμα επικυρώσαμε την ΕΠΜ, χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή ως ένα πρώτο βήμα για να υλοποιηθoύν οι προβλέψεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που είναι προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Σταθερά υποστηρίζουμε ότι το φυσικό περιβάλλον του νησιού είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά μας και η φροντίδα γι’ αυτό, η ασφαλέστερη παρακαταθήκη για το μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News