Ποδηλατοδρόμιο «φάντασμα» - Ρημάζει το ολυμπιακών προδιαγραφών έργο

Κρήτη
Ποδηλατοδρόμιο «φάντασμα» - Ρημάζει το ολυμπιακών προδιαγραφών έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοίχισε στο Δημόσιο 3,6 εκατ. ευρώ και σήμερα ρημάζει, έχοντας υποστεί σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς

Αυτοψία στο εγκαταλελειμμένο, διεθνών προδιαγραφών ποδηλατοδρόμιο Χανίων, πραγματοποίησε χθες ο Ολλανδός αρχιτέκτονας, κατασκευαστής ποδηλατοδρομίων Σάντερ Ντούμα, ο οποίος την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε.

Το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο της χώρας, μετά το εθνικό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 2003 και στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 3,6 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα ρημάζει, έχοντας υποστεί σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς, με την εικόνα του να προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση.

Ο Ολλανδός τεχνικός, που είχε επισκεφτεί ξανά το ποδηλατοδρόμιο Χανίων το 2012, χθες, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε, εκτίμησε πως το κόστος για την ολοκλήρωση και απόδοση του έργου δεν είναι υπέρογκο.

«Δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί.

Κατά τη γνώμη μου, απαιτεί και τη συνεργασία τοπικού κατασκευαστή, ώστε το κόστος να μειωθεί, και στη συνέχεια το συνεργείο μας θα ορίσει το τελικό υλικό», δήλωσε ο κ. Ντούμα, για να προσθέσει πως «το ποδηλατοδρόμιο Χανίων βρίσκεται σε μια υπέροχη περιοχή και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς και μεσογειακούς αγώνες».

Η άφιξη του Ολλανδού αρχιτέκτονα, μέλους της ομάδας αρχιτεκτόνων που συνέταξαν τη μελέτη κατασκευής του ολυμπιακών προδιαγραφών ποδηλατοδρομίου Χανίων στο πλαίσιο του “Αθήνα 2004”, γεννά ελπίδες για αποκατάσταση και λειτουργία του.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ανακοίνωσε ότι στόχος της δημοτικής Αρχής είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το έργο να ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα έχει όχι μόνο αθλητικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς πρόθεση είναι να συνδυάζει και άλλες δράσεις πέραν των αθλητικών».

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ξανθουδάκης εξήγησε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση της υπάρχουσας εγκατάστασης, ενώ θα ακολουθήσει ειδική διαγωνιστική διαδικασία για την τοποθέτηση του ειδικού τάπητα στην κυκλική διαδρομή. Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής έγινε γνωστό ότι το κόστος του έργου θα καλυφθεί από ίδιους πόρους, όμως θα ζητηθεί και συνδρομή από το υπουργείο Αθλητισμού.

«Σαφώς και είναι δύσκολο να φτιαχτεί, σαφώς και είναι το κοστολόγιο περίπλοκο, αλλά μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα Είναι ένα έργο με προοπτικές, που θα δώσει πνοή σε όλο το Ακρωτήρι, σε όλο τον νομό και σε όλη την Κρήτη», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Μιχαηλάκης.

Από το ποδηλατοδρόμιο Χανίων, όπου συνόδευσε τον Ολλανδό αρχιτέκτονα, ο κ. Περικλής Βακάλης, πολιτικός μηχανικός του Δήμου Χανίων, υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν δύο απόπειρες ολοκλήρωσης του έργου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Προπονήσεις σε άθλιους δρόμους

Το ποδηλατοδρόμιο Χανίων, στην προνομιακή περιοχή των Καθιανών Ακρωτηρίου, κοντά στο αεροδρόμιο και ταυτόχρονα κοντά στην πόλη, ρημάζει εδώ και χρόνια και την ίδια στιγμή αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Τάλως ANEK LINES, με σπουδαίες διακρίσεις, όπως του Κώστα Λιβανού με δύο πανευρωπαϊκά και δύο χρυσά στο Παγκόσμιο, προπονούνται στο άθλιο οδικό δίκτυο του νομού.

Ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Τάλως ANEK LINES, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά το ποδηλατοδρόμιο θα ολοκληρωθεί: «Πιέζαμε όλα αυτά τα χρόνια για το ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα σε όλη την Ελλάδα. Ο σημερινός δήμαρχος έδειξε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά».

Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας θα μελετήσει συγκεκριμένες προτάσεις πριν υποβάλει την τελική στη δημοτική Αρχή των Χανίων, που συντονισμένα επιχειρεί να δρομολογήσει την αποκατάσταση και λειτουργία του ποδηλατοδρομίου.

Διώξεις για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του ποδηλατοδρομίου Χανίων είχε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, με τον πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Τον Νοέμβριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης έκρινε πως οι τρεις κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Σημειώνεται πως το ποδηλατοδρόμιο Χανίων ανήκε στα προβλεπόμενα έργα που έγιναν στην περιφέρεια ως αντιστάθμισμα για τους πόρους που διοχετεύτηκαν στην Αθήνα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News