Δρόμος Χανίων - Κισάμου: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου

Χανιά
Δρόμος Χανίων - Κισάμου: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χέρι σας έστω και τώρα να αναλάβετε πρωτοβουλίες»

Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της παλιάς εθνικής οδού Χανίων – Κισσάμου, καλεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης. Αφού εξηγεί ότι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού είναι η βελτίωση των βασικών δημόσιων υποδομών, ο κ. Φραγκάκης περιγράφει την κατάσταση του δρόμου που διέρχεται από την πιο πολυσύχναστη τουριστική περιοχή του νομού, χαρακτηρίζοντας την άθλια. Μιλά δε για αυξημένη επικινδυνότητα και για έναν δρόμο που δυσφημεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Μέσα από ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» έχει αναδειχτεί πολλές φορές η κατάσταση του δρόμου από το Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι. Ενός δρόμου υψηλής επικινδυνότητας, χωρίς διαγραμμίσεις και με έντονες φθορές στο οδόστρωμα. Επαγγελματίες οδηγοί αλλά και επιχειρηματίες και κάτοικοι του Πλατανιά έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η έλλειψη στοιχειωδών παρεμβάσεων σχολιάζεται επικριτικά από τους ξένους τουρίστες.

Η διέλευση βαρέων οχημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα τον περσινό χειμώνα, λόγω του ότι έκλεισε η νέα εθνική οδός, προκάλεσε καθιζήσεις σε πολλά σημεία και ουσιαστικά επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα.

Εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης θέτει τον περιφερειάρχη προ των ευθυνών του. «Στο χέρι σας είναι έστω και τώρα να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί άμεσα το έργο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο όχι μόνο για τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες αλλά και για τους πολίτες που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον κ. Αρναουτάκη. 

Τοποθετώντας το θέμα στις γενικότερες ελλείψεις αναπτυξιακών έργων  στα Χανιά, ο κ. Φραγκάκης υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο νομός αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, υστερεί εδώ και αρκετά χρόνια στη βελτίωση βασικών δημόσιων υποδομών. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παλαιά Εθνική Οδός Χανίων - Κισάμου ειδικά στο τμήμα από τον Σταλό έως τον Πλατανιά. Ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της πλέον πολυσύχναστης περιοχής του νομού, αποτελεί βασικό οδικό άξονα διέλευσης όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για κατοίκους, εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής που όμως τους τελευταίους πολλούς μήνες βρίσκεται δυστυχώς σε εξαιρετικά κακή κατάσταση».

Ο ίδιος επισημαίνει πως η κατάσταση του δρόμου δεν συνάδει με τις τεράστιες τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου άξονα, σε όλους τους τομείς του τουρισμού, στη διαμονή, την εστίαση, τις υπηρεσίες. Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης, «δυστυχώς το χάσμα μεταξύ των πολυδάπανων ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυξάνεται, αντί να μειώνεται. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τις προσπάθειες για συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ειδικά σε αναπτυγμένους προορισμούς όπως είναι τα Χανιά». 

Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως το οικονομικό κόστος της τεχνικής παρέμβασης που χρειάζεται να γίνει στην παλιά εθνική οδό Χανίων Κισσάμου,  είναι μηδαμινό σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στους ΟΤΑ για τις ζημιές του προηγούμενου χειμώνα και ακόμα πιο μικρό σε σχέση με τα συνολικά έσοδα  που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή και τον νομό. 

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News