Εξακολουθεί να υπολειτουργεί το Φράγμα Βαλσαμιώτη – Διαρροές λόγω τεχνικών προβλημάτων

Χανιά
Εξακολουθεί να υπολειτουργεί το Φράγμα Βαλσαμιώτη – Διαρροές λόγω τεχνικών προβλημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαιτείται νέα μελέτη – Λειτουργεί μόλις στο 1/5 των δυνατοτήτων του

Την ώρα που τα υπόλοιπα φράγματα της Κρήτης έχουν ήδη υπερχειλίσει, το Φράγμα του Βαλσαμιώτη στα Χανιά εξακολουθεί να λειτουργεί στο 1/5 της δυναμικότητας του εξ αιτίας των τεχνικών προβλημάτων που προκαλούν διαρροές και τα οποία έχουν προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.

Η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που το διαχειρίζεται, ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης για την εκπόνηση νέας μελέτης που θα καταδείξει το πρόβλημα.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για την πληρότητα των φραγμάτων του νησιού, ήρθαν να επαναφέρουν τη δραματική κατάσταση στην οποία παραμένει από το 2014 οπότε και ολοκληρώθηκε, το Φράγμα του Βαλσαμιώτη.

Όχι απλά λειτουργεί στο 1/5 της δυναμικότητας του αλλά καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει από πλευράς Υπουργείων στη δρομολόγηση νέας μελέτης που θα καταδείξει το ακριβές τεχνικό πρόβλημα.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει καμία νέα ενημέρωση στον διαχειριστή του φράγματος που είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε ότι αφορά στις διαδικασίες αναζήτησης λύσης.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τυχόν κακοτεχνίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η πρόταση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων μέσα από την υφιστάμενη εργολαβία δεν έγινε αποδεκτή.

Υπενθυμίζεται ότι το Φράγμα του Βαλσαμιώτη άρχισε να κατασκευάζεται το 2005, χρηματοδοτήθηκε από δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης και στοίχισε συνολικά σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα παραμένει επί της ουσίας ανενεργό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News