Εντυπωσιακά τα ύψη βροχόπτωσης στην Κρήτη - Πρώτα πανελλαδικά τα Ασκύφου με 1.235 χιλιοστά βροχής!

Κρήτη
Εντυπωσιακά τα ύψη βροχόπτωσης στην Κρήτη - Πρώτα πανελλαδικά τα Ασκύφου με 1.235 χιλιοστά βροχής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στο ετήσιο μέσο όρο τα βροχομετρικά πολλών περιοχών

Εντυπωσιακά ύψη βροχόπτωσης που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν τον ετήσιο μέσο όρο καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη.

Τα πρωτεία στο νησί κατέχει η περιφερειακή ενότητα Χανίων ενώ πανελλαδικά πρώτο έρχεται το ορεινό χωριό Ασκύφου στα Σφακιά όπου από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι χθες έπεσαν 1.235 χιλιοστά βροχής!

Τα στοιχεία που συνέλεξε ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας δείχνουν αν μη τι άλλο ότι η γη ποτίστηκε για τα καλά κι ότι υπήρξαν χωριά στο νησί όπου έπεσε μέσα σε λίγες μέρες τόση βροχή, όση πέφτει σε ένα ολόκληρο χρόνο.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι χθες 8 Ιανουαρίου καταγράφηκαν :

- Στον σταθμό του αεροδρομίου Χανίων 474 χιλιοστά βροχής , από τα οποία τα 145 τις οκτώ πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

- Στο Ρέθυμνο 334 χιλιοστά από τα οποία τα 89 το προηγούμενο οκταήμερο.

- Στο σταθμό του αεροδρομίου Ηρακλείου 537 χιλιοστά, με τα 119 να καταγράφονται από 1 έως 8 Ιανουαρίου.

- Στη Νεάπολη 500 χιλιοστά και από αυτά τα 158 μέσα στις 8 προηγούμενες ημέρες.

Τα Ασκύφου Σφακίων αναδεικνύονται ως το πιο βροχερό χωριό πανελλαδικά με 1.235 χιλιοστά βροχής από τον Σεπτέμβριο μέχρι χθες, ενώ 451 χιλιοστά έπεσαν μόνο το οκταήμερο του Ιανουαρίου. Σημαντικά τα ύψη βροχόπτωσης στο Φουρφουρά Ρεθύμνου με τα χιλιοστά του τετραμήνου να είναι στα 833 και μέσα στις οκτώ πρώτες μέρες του χρόνο στα 410. Υψηλά βροχομετρικά κατέγραψαν επίσης ο Πλακιάς και η Παλαιόχωρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία, σε σύγκριση με την ετήσια συνολική βροχόπτωση στους σταθμούς του εθνικού δικτύου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στον σταθμό του αεροδρομίου Χανίων ο ετήσιος μέσος όρος είναι στα 622 χιλιοστά, στην πόλη του Ρεθύμνου στα 609 χιλιοστά, στον σταθμό του αεροδρομίου Ηρακλείου στα 481 χιλιοστά και στο σταθμό του αεροδρομίου Σητείας 479 χιλιοστά βροχής.

Χαμηλότερος είναι ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων στη νότια Κρήτη. Ο ετήσιος μέσος όρος στην Παλαιόχωρα Χανίων είναι 314 χιλιοστά, στο Τυμπάκι 480 χιλιοστά και στην Ιεράπετρα 494 χιλιοστά.

Σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα βροχομετρικά, ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας υπογράμμισε ότι «τα αποθέματα τα οποία μας δίνονται σε ετήσια βάση, είναι ικανά να κρατήσουν αποθεματικό νερού για τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια. Έχουμε διαπιστώσει ότι με ελλειπτικά βροχομετρικά και επειδή την καλοκαιρινή περίοδο καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα νερού παρατηρείται λειψυδρία . Είναι βέβαιο ότι ακολουθώντας τους κύκλους που έχουμε παρατηρήσει στο νησί μας, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία τα προβλήματα θα τα έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ωστόσο ιδιαίτερα ευτυχείς που με βάσει τα βροχομετρικά ολόκληρης της Κρήτης ,έχουμε καλύψει τα 2/3 των ποσοτήτων που φτάνουν τους μέσους όρους και επειδή έχουμε χειμώνα μπροστά πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους μέσους όρους».

Ήλιος, αλλά με δόντια στην Κρήτη

Αυτό που τώρα περιμένουν οι Κρητικοί είναι η άνοδος της θερμοκρασίας καθώς μπορεί η κακοκαιρία να υποχώρησε, το τσουχτερό κρύο όμως παραμένει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα μετά από ένα παγωμένο και βροχερό δεκαήμερο, από σήμερα ο ήλιος αναμένεται να κάνει επιτέλους την εμφάνιση του, θα είναι ωστόσο με δόντια!

Έτσι δύσκολα θα αποχωριστούμε σκούφους και κασκόλ αφού η θερμοκρασία τις πρωινές και βραδινές ώρες θα παραμένει από 0 έως 5 βαθμούς και μόνο στη διάρκεια της ημέρας θα φτάνει μέχρι τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Καλός θα είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο με ηλιοφάνεια και ανέμους εξασθενημένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News