Απίστευτες εικόνες: Η διάβρωση απειλεί τις επιχειρήσεις στην παραλία Κουμ Καπί

Χανιά
Απίστευτες εικόνες: Η διάβρωση απειλεί τις επιχειρήσεις στην παραλία Κουμ Καπί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θάλασσα «τρώει» την στεριά – Κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί με τη διάβρωση να απειλεί πλέον όχι μόνο τις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και ο έντονος κυματισμός εμφάνισαν εκ νέου και μάλιστα πιο οξυμένο το πρόβλημα της διάβρωσης, καθώς μεγάλα τμήματα του πεζοδρομίου υποχώρησαν αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την έκταση του φαινομένου.

Η εικόνα στην παραλία του Κουμ Καπί είναι αποκαλυπτική. Η θάλασσα διαβρώνει επικίνδυνα την ακτή έχοντας μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, προκαλέσει τεράστιες οπές. Δίπλα στην πύλη της Άμμου, μια ανάσα από την παιδική χαρά, η θάλασσα «κατάπιε» ολόκληρο τμήμα του εδάφους, με το κενό μάλιστα να μην έχει περιφραχτεί.

Το φαινόμενο είναι έντονο και μπροστά από τα καταστήματα εστίασης. Όχι μόνο υποχώρησαν τμήματα του πεζοδρομίου και του δρόμου όπου μέχρι χθες τοποθετούνταν τραπεζοκαθίσματα, αλλά αποκαλύφθηκε ότι από τη διάβρωση, σε πολλά σημεία, το ύψος της ασφάλτου έχει περιοριστεί επικίνδυνα.

Οι καταστηματάρχες εμφανίζονται αγανακτισμένοι, μαζεύοντας όπως όπως τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων τους σε ασφαλές σημείο. Όπως υποστηρίζουν, όλες τις προηγούμενες ημέρες που παρατηρήθηκαν οι οπές δεν εμφανίσθηκε ουδείς αρμόδιος. Καταγγέλλουν δε ότι και η δημοτική αρχή αρκέστηκε στο να τοποθετήσει κορδέλες για την αποφυγή ατυχημάτων. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται θεατές στο ίδιο έργο.

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2018 όταν σημειώθηκε η προηγούμενη υποχώρηση του οδοστρώματος στην παραλία του Κουμ Καπί, παρασύροντας την κατασκευή σκίασης καταστήματος καφέ μπαρ. Στο ίδιο σημείο πριν από τρία χρόνια είχε ανοιχτεί νέα οπή και τότε είχε σαν αποτέλεσμα φωτιστικός στύλος να προσγειωθεί στο κεφάλι μιας Γαλλίδας τουρίστριας τραυματίζοντας την, την ώρα που απολάμβανε αμέριμνη τον καφέ της.

Παρ όλα αυτά η περίφημη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, παραμένει σε επίπεδο συζητήσεων. Επί δημαρχίας του αείμνηστου Μανόλη Σκουλάκη εκπονήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ο οποίος κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και έμεινε στα συρτάρια. Πρόσφατα άρχισαν εκ νέου διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η αρχιτεκτονική μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Κουμ Καπί ,η οποία ωστόσο απαιτεί σειρά αδειοδοτήσεων και θεωρείται εξαιρετικά χρονοβόρα. Προϋποθέτει δε την εκπόνηση στατικής, ηλεκτρομηχανολογικής, βυθομετρικής και ακτομηχανικής μελέτης.

Πολλοί πάντως αποδίδουν την εκτεταμένη διάβρωση στις λανθασμένες παρεμβάσεις που έγιναν στην ακτή τη δεκαετία του 1980, όταν επί της ουσίας μπαζώθηκε η αμμώδης παραλία, στην έκταση της οποίας χτίστηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. «Όλα αυτά τα μπαζώματα ήταν λογικό να έχουν ημερομηνία λήξης» υποστηρίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της περιοχής.

Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί από την Πύλη της Άμμου μέχρι το Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», ζουν με το φόβο ότι αργά ή γρήγορα οι καθιζήσεις και οι οπές δεν θα σημειώνονται αποσπασματικά και ότι κάποια στιγμή η θάλασσα θα παρασύρει ολόκληρο το τοιχίο μαζί με το πεζοδρόμιο και το οδόστρωμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News