Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των Χανίων

Χανιά
Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχείς διακοπές ρεύματος – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε για δύο συνεχόμενα εικοσιτετράωρα τα Χανιά.

Στον κάμπο του Κερίτη , στα λεγόμενα πορτοκαλοχώρια, μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών δεν άντεξε τον όγκο του νερού, τις χαλαζοπτώσεις και τους ανέμους και έπεσε στο έδαφος. Ζημιές υπέστησαν και νέες καλλιέργειες αβοκάντο που έγειραν εξ αιτίας της σαθρότητας του εδάφους και των ανέμων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας κ. Τάσο Κουρουπάκη, «έχει καταστραφεί το 50% της παραγωγής πορτοκαλιών, λεμονιών και γκρέιπ φρουτ».

Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης. Ανήμερα των Θεοφανίων οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπίου κατέγραψαν 143 χιλιοστά βροχής στα Ασκύφου Σφακίων, 128 στην Ασή Γωνιά, 93 στο κέντρο της πόλης των Χανίων, 86 στο Ακρωτήρι και τον Πλατανιά, 80 στις Βρύσες Αποκορώνου. Σημαντικά ύψη καταγράφηκαν και την Τρίτη.

Τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα καθώς υπέστη ζημιές το δίκτυο της ΔΕΗ. Συνεχείς ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Σφακιά, Λενταριανά, Νεροκούρου, Μαλάξα, Γαλατά, Γεράνι, Βάμο, Κεφαλά , Καλύβες , Κουνουπιδιανά αλλά και σε πολλές συνοικίες της πόλης των Χανίων.

Στους δρόμους βρίσκονταν συνεργεία του ΔΕΔΗΕ , όπως και οι χειριστές των μηχανημάτων της περιφέρειας που επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων. «Είναι στους δρόμους όλα τα μηχανήματα της περιφέρειας και θα παραμείνουν μέχρι να περάσει η κακοκαιρία, ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας κ. Κουρουπάκης.

Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της Κισσάμου. Μάλιστα οι εκτεταμένες κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθούν άμεσα και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοίνωσε την διακοπή κυκλοφορίας στον επαρχιακό δρόμο Καστέλι-Σφηνάρι-Κεφάλι, στο τμήμα Σφηνάρι-Κάμπος.

Για μια δεύτερη μέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε περιπτώσεις όπου δέντρα έπεσαν στο οδόστρωμα. Στον Άγιο Ματθαίο μεγάλο δέντρο προσγειώθηκε στο δρόμο. Από τύχη δεν περνούσε εκείνη την ώρα αυτοκίνητο. Οι ριπές του ανέμου ήταν τόσο ισχυρές κατά τόπους που στον Κουμπελή ξήλωσαν την οροφή μικρής μονοκατοικίας με τους ιδιοκτήτες να μένουν άφωνοι!

Στα ορεινά των Χανίων τα χιόνια έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό λευκό τοπίο χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις. Το Οροπέδιο του Ομαλού γοητεύει με την παγωμένη λίμνη να μαγνητίζει τα βλέμματα όσων επισκεπτών κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News