Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Ομαλό - Πάγωσε το Οροπέδιο - Εντυπωσιακές εικόνες

Χανιά
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Ομαλό - Πάγωσε το Οροπέδιο - Εντυπωσιακές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιορισμένη η κίνηση στα καταλύματα των Οροπεδίου Ομαλού - Πυκνή ομίχλη στον επαρχιακό δρόμο Λάκκων - Ομαλού

Με χιονοπτώσεις στα ορεινά, βροχή και τσουχτερό κρύο στις υπόλοιπες περιοχές, εκδηλώνεται στα Χανιά η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Στο Οροπέδιο του Ομαλού έπεσαν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα, ωστόσο η πολυαναμενόμενη χιονόστρωση αναμένεται από σήμερα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Χανίων καθώς για δεύτερη μέρα αναμένεται να επικρατήσει χαμηλή νέφωση και η ορατότητα να είναι περιορισμένη. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, προβλέπεται παγετός στο οδόστρωμα.

Ο πρώτος χιονιάς οδήγησε αρκετό κόσμο στον Ομαλό, καθώς ήταν η μοναδική ορεινή περιοχή στο νομό που ντύθηκε στα λευκά. Ο δρόμος ήταν ανοιχτός καθώς η χιονόπτωση εκδηλωνόταν ανά διαστήματα και ήταν μικρής έντασης. Ακόμη και στην είσοδο του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, στη θέση Ξυλόσκαλο, το χιόνι ήταν λιγοστό. Το κρύο πάντως ήταν τσουχτερό με τη θερμοκρασία στην περιοχή του Οροπεδίου Ομαλού να πέφτει από τις απογευματινές ώρες χθες κάτω από το μηδέν.

Σε μεγαλύτερο υψόμετρο η χιονόπτωση ήταν πιο έντονη. Το καταφύγιο Καλλέργη, στα 1.650 μέτρα, πέντε χιλιόμετρα από το οροπέδιο του Ομαλού, έκλεισε λόγω κακοκαιρίας. Αρκετοί ήταν εκείνοι που το προηγούμενο βράδυ διανυχτέρευσαν εκεί βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία. Η πρόσβαση στο καταφύγιο - το οποίο λειτουργεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων - είναι δυνατή μόνο με 4x4 και πολλοί από τους επισκέπτες προτιμούν την πεζοπορία που έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα από το Οροπέδιο.

Ο αργοπορημένος χιονιάς έχει επηρεάσει την κίνηση στις ταβέρνες και τα καταλύματα της περιοχής του Ομαλού, που οι πληρότητες είναι χαμηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Κουρμούλης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και τουριστικού καταλύματος, «μέχρι χθες ούτε καν έβρεχε. Ο κόσμος έχει συνδέσει τον Ομαλό με τα χιόνια. Έτσι μέχρι σήμερα παρατηρείται σημαντική πτώση στην επισκεψιμότητα. Ελπίζουμε ο πρώτος χιονιάς να αλλάξει την κατάσταση».

Η πρώτη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα ,αν και καθυστερημένη, εκτιμάται ότι θα τονώσει τις επιχειρήσεις της περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το λευκό τοπίο. Τα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης που συνδυάζουν την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία με το καλό φαγητό και το οικογενειακό περιβάλλον, θα είναι ανοικτά όλη την εορταστική περίοδο.

Στις υπόλοιπες περιοχές των Χανίων χθες πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, τα φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια. Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τόπους και κατά περιόδους ενώ κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην πόλη των Χανίων και σε όλο το βόρειο μέτωπο από τη Γεωργιούπολη μέχρι και την Κίσσαμο, ο υδράργυρος δεν ανέβηκε πάνω από τους 8 βαθμούς Κελσίου. Ενισχυμένοι έπνεαν και οι βόρειοι άνεμοι.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Ανοιχτό χθες και κατά την διάρκεια της ημέρας παρέμεινε το καταφύγιο φιλοξενίας αστέγων του δήμου Χανίων ενώ το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής περιόδευσε σε κομβικά σημεία της πόλης όπως η Δημοτική Αγορά και η πλατεία 1866 μοιράζοντας κουβέρτες και υπνόσακους σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι άστεγοι της πόλης.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν στο Οροπέδιο Λασιθίου

Στην κατάψυξη είναι σήμερα το νησί, με χαμηλές θερμοκρασίες, ενισχυμένους ανέμους και με την ψυχρή εισβολή να φέρνει τις επόμενες ώρες χιόνια ακόμη και στα ημιορεινά του νησιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Για λίγα λεπτά, χιόνισε το πρωί στο Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ το πυκνό χιόνι αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του, τις βραδινές ώρες.

Βροχοπτώσεις και χιονόνερο, τα χαρακτηριστικά του καιρού, το πρωί στο Οροπέδιο, με το προσωπικό του Δήμου να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αρκετές οικογένειες και παρέες από Ηράκλειο και άλλες περιοχές του νησιού βρίσκονται στο Οροπέδιο για να απολαύσουν όμορφες στιγμές , το χιονισμένο τοπίο και παραδοσιακές γεύσεις, ενώ οι πληρότητες στα καταλύματα αγγίζουν ακόμη και το 100%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News