«Αγριεύει» ξανά ο καιρός - Ψυχρή εισβολή και χιόνια έως την Πρωτοχρονιά στην Κρήτη!

Χανιά
«Αγριεύει» ξανά ο καιρός - Ψυχρή εισβολή και χιόνια έως την Πρωτοχρονιά στην Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχές, ισχυροί άνεμοι και χιόνια στα ορεινά μέχρι και τη Δευτέρα

Με ισχυρές βροχές, ενισχυμένους βοριάδες και χιόνια στα ορεινά αναμένεται να μας αποχαιρετίσει το 2019.

Με θερμοκρασίες ασυνήθιστα χαμηλές για την Κρήτη, βροχές και χιόνια στα ορεινά θα κυλήσουν οι τελευταίες μέρες του χρόνου ενώ και η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει με φόντο άκρως χειμερινό.

Η επέλαση της πολύ ψυχρής αέριας μάζας θα ρίξει κατακόρυφα τη θερμοκρασία καταγράφοντας στις ορεινές περιοχές τιμές κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα. 

Ειδικότερα, η αυριανή μέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν επιφυλάσσει έντονα φαινόμενα για την Κρήτη αν και θα κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες βροχές.

Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν μέχρι έξι Μποφώρ χωρίς να προκαλούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πτώση θα αρχίσει να καταγράφει η θερμοκρασία που θα κυμανθεί στις παράκτιες περιοχές από 10 – 12 βαθμούς και στα ορεινά δεν θα ξεπερνά τους 2-3 βαθμούς Κελσίου.

Από την Κυριακή, όμως, ο καιρός θα αρχίσει να αγριεύει και η επίσκεψη της ψυχρότερης αέριας μάζας, θα προκαλέσει περισσότερες και πιο ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Οι βοριάδες θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα. Σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι δεν θα ξεπερνά τους 8 βαθμούς ενώ στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων από το βράδυ της Κυριακής πιθανόν να οδηγήσει σε απαγορευτικό απόπλου ωστόσο από τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια.

Το τσουχτερό κρύο όμως έρχεται για να μείνει και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα οι Κρητικοί θα γιορτάσουν την παραμονή και την ημέρα της πρωτοχρονιάς με θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές που μάλιστα θα διατηρηθούν και τις πρώτες μέρες του χρόνου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ότι το βράδυ του Σαββάτου προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Πιο αναλυτικά, από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Την Κυριακή

Την Κυριακή προβλέπονται πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς  και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν την δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος, γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News