Τρομακτικός ο απολογισμός: Δύο τόνοι σκουπιδιών συνέλεξε ο «Τύφωνας» από τις ακτές της Κρήτης

Χανιά
Τρομακτικός ο απολογισμός: Δύο τόνοι σκουπιδιών συνέλεξε ο «Τύφωνας» από τις ακτές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάζεψαν στην Κρήτη απορρίμματα δεκαετιών από την Τουρκία ή τον Λίβανο

Στοιχεία τρομακτικά για την κατάσταση των ακτών της Κρήτης προέκυψαν από τη δράση της ομάδας του ειδικά εξοπλισμένου πλοίου για καθαρισμούς απομακρυσμένων παραλιών Τυφώνας του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Από τις 11 Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου καλύφθηκαν 1.046 χιλιόμετρα ακτογραμμής από όπου συλλέχθηκαν δύο τόνοι απορριμμάτων.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά από την άποψη της απορρύπανσης, έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, έχουμε ήδη μεταφέρει από τις ακτές περισσότερους από πέντε τόνους απορριμμάτων. Είναι δραματικά αυτά τα νούμερα», αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη κ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

Συνολικά, το πλοίο Τυφώνας καθάρισε 166 παραλίες της Κρήτης: 46 στα Χανιά, 29 στο Ρέθυμνο, 34 στο Ηράκλειο και 57 στο Λασίθι.

Ανάμεσα στους δύο τόνους των σκουπιδιών βρέθηκαν απορρίμματα δεκαετιών ή άλλα προερχόμενα από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.

Όσον αφορά το είδος των απορριμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος ήταν διάφορα μικρά κομμάτια πλαστικού, μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών, καπάκια, πλαστικές σακούλες και κομμάτια φελιζόλ.

«Στις περιπτώσεις του βυθού βλέπουμε πάρα πολλά λάστιχα, αλιευτικό εξοπλισμό, σκοινιά, μπαταρίες, βλέπουμε λίγο και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε διαχειριστεί στη χώρας μας το βυθό... θεωρούμε πως δε θα το δει ποτέ κανείς», τόνισε η κ. Λασκαρίδη.

Από την επιχείρηση καθαρισμού των ακτών προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε απομακρυσμένους κολπίσκους αλλά και σε πολύ γνωστές παραλίες όπως είναι τα Φαλάσαρνα και ο Μπάλος.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News