Με εμπόδια η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους

Χανιά
Με εμπόδια η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυμμένα πίσω από βλάστηση τα κτίσματα

Να καθαρίσει και να αναδείξει ακόμη και τμήματα του βυζαντινού τείχους των Χανίων που παραμένουν κρυμμένα πίσω από κτίσματα και πλούσια βλάστηση επιχειρεί ο Δήμος, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, με στόχο μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να έχει ολοκληρωθεί και ο φωτισμός τους. Το εγχείρημα, ωστόσο, συναντά δυσκολίες, λόγω της μεγάλης έκτασης του τείχους, αλλά και επειδή σε πολλά σημεία απαιτείται συνεννόηση με κατοίκους και επιχειρηματίες της παλιάς πόλης.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην Ανατολική Τάφρο, όπου η προσπάθεια καθαρισμού είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Βάμβουκα με απομάκρυνση τόνων μπαζών πάνω από τα τείχη και κατεδάφιση ενός παραπήγματος. Για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει πράξη η κατεδάφιση και του δεύτερου παραπήγματος, ώστε να είναι εφικτή η όποια ανάπλαση. Προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης του παραπήγματος να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου για μετεγκατάσταση σε διαμέρισμα, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία.

Για ντροπιαστική εικόνα μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής, που υποστηρίζουν πως το τμήμα αυτό της παλιάς πόλης δυσφημείται και πως οι ξένοι επισκέπτες που διέρχονται από την οδό Μίνωος σχηματίζουν τη χειρότερη εντύπωση. «Οι τουρίστες που κατευθύνονται προς το παλιό λιμάνι ή που κάνουν τη βόλτα τους από την Πύλη Σαμπιονάρα κατά μήκος του τείχους συναντούν το παράπηγμα που παραπέμπει σε χώρα τριτοκοσμική με σκουπίδια και βλάστηση ανεξέλεγκτα αναπτυγμένη», τόνισε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην οδό Μίνωος.

Πιο εύκολη είναι η παρέμβαση στο δυτικό τμήμα του τείχους, όπου ήδη τα συνεργεία της Αρχαιολογίας έχουν πιάσει δουλειά. Μεγάλο μέρος στη Δυτική Τάφρο έχει καθαριστεί, ενώ υπολείπεται ένα κομμάτι στην οδό Πειραιώς. Εργασίες έγιναν και στον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου, που είχε καταρρεύσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Μεγάλο μέρος του βυζαντινού τείχους, ξεχασμένο από πολλούς, αποκάλυψαν και οι εργασίες στο πάρκινγκ της Ρεγγίνας.

Στα στιβανάδικα

Επόμενος στόχος της δημοτικής Αρχής και της Αρχαιολογίας είναι το τμήμα του τείχους που βρίσκεται στην οδό Σκρυδλώφ στα στιβανάδικα. «Είναι ένα κομμάτι άγνωστο στους περισσότερους Χανιώτες, καθώς δεν είναι ορατό λόγω της ανάπτυξης των επιχειρήσεων με τα δερμάτινα είδη», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης. Στο συγκεκριμένο τμήμα, ωστόσο, είναι δύσκολο όχι μόνο το έργο του καθαρισμού, αλλά και η πρόσβαση. «Μένει πολλή δουλειά να γίνει. Στόχος μας είναι να αναδειχτούν τα τείχη, να φωτιστούν μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ούτως ώστε να μπορεί ο κόσμος να δει και να θαυμάσει ένα σημαντικό κομμάτι της παλιάς πόλης», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News