Χανιά

Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα: Στα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έστειλε σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για την 106η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μέλη παραδοσιακών Συλλόγων με την κρητική φορεσιά, μαθητές σχολείων της πόλης, αγήματα των ενόπλων δυνάμεων , σχημάτισαν ως είθισται πομπή για τη μεταφορά του ιερού εθνικού μας συμβόλου μέσω του Ενετικού Λιμανιού στο Φρούριο Φιρκά. Για πρώτη φορά της πομπής ηγούνταν εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας πραγματοποιήθηκε από τον πρώτο πολίτη της χώρας συμβολίζοντας την ιστορική μέρα της 1ης Δεκεμβρίου του 1913 όταν στον ίδιο χώρο, η Κρήτη πανηγύριζε την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος μετά από αιώνες αγώνων και δακρύων.

«Εδώ, εκείνη την ημέρα επισφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο η δικαίωση των αιματοβαμμένων αγώνων και των ανυπολόγιστων θυσιών όλων εκείνων που διεκδικούσαν με πάθος και αυταπάρνηση την ελευθερία» υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.

Προηγήθηκε στις 11 το πρωί, η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Η αεροπορική επίδειξη DEMΟ με μαχητικό F16 από τον χειριστή της Ομάδας Ζεύς σμηναγό Γιώργο Παπαδάκη εντυπωσίασε και συγκίνησε το πλήθος. Με ελιγμούς που έκοβαν την ανάσα και προκάλεσαν δάκρυα συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο ιπτάμενος σμηναγός έδωσε ένα δείγμα των ικανοτήτων και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Έστειλε μάλιστα τις ευχές του για την χθεσινή επέτειο μέσω ασυρμάτου, με μια μαντινάδα: «Κρήτη πατρίς του Μίνωα ,του Βενιζέλου μάνα, σαν σήμερα ενώθηκες με τη μητέρα Ελλάδα. Χρόνια πολλά»

Εντυπωσιασμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος , απευθύνθηκε στον σμηναγό «Από εδώ την Κρήτη, τη γη της ελευθερίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο λαός μας , το έθνος μας και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αναγνωρίζουν ότι με τους αδιάλειπτους αγώνες σας αναδεικνύεστε ανά πάσα στιγμή άξιοι της πατρίδας. Η υπέρμαχος στρατηγός να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας και να χαλυβδώνει το φρόνημα σας. Χρόνια πολλά».

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σύντομες επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου ξεναγήθηκε στα νέα εκθέματα και στο δημαρχείο της πόλης.

Η δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον εορτασμό της 106ης επετείου της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα:

«Η εμβληματική Επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913 -Ένωσης, η οποία πολλά οφείλει στην ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου- συνιστά αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τον Λαό μας και το Έθνος μας.

Από τα διδάγματα αυτά αρκούμαι να επισημάνω εκείνο, το οποίο τα συμπυκνώνει όλα: Η Κρήτη, γη της Ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική.

Μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Και αυτή την Ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπισθούμε έναντι πάντων, πάνω στην βάση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης.

Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, πρωτίστως, προς την γείτονα Τουρκία. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όσο αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής θ’ αντιλαμβάνεται, ολοένα και περισσότερο, ότι έχουμε και την βούληση και την δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.

Στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θ’ αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του Δικαίου. Χρόνια Πολλά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια