Χανιά

Σε κατασκηνώσεις θα «φιλοξενηθούν» οι αναπληρωτές

Προσωρινή λύση μέσω υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα έλλειψης στέγης στα Χανιά

Προσωρινή λύση από τον Δήμο Χανίων, μέσω του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε να δοθεί στο οξυμμένο πρόβλημα της έλλειψης στέγης για εκπαιδευτικούς στα Χανιά.

Για πρώτη φορά παραχωρούνται οι παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά στο Ακρωτήρι, όπου σε τρεις οικίσκους θα μπορούν σε πρώτη φάση να φιλοξενηθούν δεκαπέντε αναπληρωτές. Για προσωρινή λύση, που ανακουφίζει τους εκπαιδευτικούς μέχρι να εξασφαλίσουν κατοικία, κάνει λόγο ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ενώ από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνεται ότι το μέτρο θα δώσει “ανάσα” σε πολλούς αναπληρωτές, παρότι φέτος δεν έχουν εκφραστεί παράπονα στον βαθμό που εκφράζονταν τα προηγούμενα σχολικά έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής να απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποβάλλοντας αίτημα παραχώρησης των κατασκηνώσεων για τον συγκεκριμένο σκοπό, καταδεικνύει την πραγματικότητα την οποία βιώνει ο κλάδος των αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων. «Προερχόμενη από τον χώρο της εκπαίδευσης, γνωρίζω καλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι που έρχονται στα Χανιά από άλλους νομούς. Το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας και έγινε κοινοποίηση στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη.

Το πρόβλημα στα Χανιά αναδεικνύεται και επανέρχεται κάθε Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από τη μια τα δυσεύρετα σπίτια για ενοικίαση λόγω του Airbnb και από την άλλη τα υπέρογκα ενοίκια, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και κυρίως όσοι τοποθετούνται για πρώτη φορά σε σχολεία του νομού αδυνατούν ή εξασφαλίζουν με μεγάλη δυσκολία στέγη. Έτσι φέτος ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων απευθύνθηκε εγκαίρως στις τοπικές Αρχές, θέτοντας το θέμα σε όλους τους δημάρχους, ζητώντας να υπάρξουν κονδύλια με τη μορφή επιδόματος ενοικίου.

«Η δυνατότητα αυτή που παρέχει ο Δήμος δεν είναι κάτι που εμείς βλέπουμε αρνητικά. Θεωρούμε ότι για μερικές μέρες μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιους συναδέλφους. Από ’κει και πέρα όμως, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο το κομμάτι της διεκδίκησης από τη δική μας πλευρά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνης Τσαλαπάκης.

Τρεις οικίσκοι θα τεθούν στη διάθεση όσων εκπαιδευτικών υποβάλλουν σχετικό αίτημα για φιλοξενία στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προετοιμασία από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Χανίων ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι η εγκατάσταση των εκπαιδευτικών.

Πάνω από 600 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν φέτος μόνο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Οι περισσότεροι από αυτούς δε διδάσκουν για πρώτη φορά σε σχολεία του νομού και έτσι φέτος η ζήτηση σπιτιών για ενοικίαση ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Πάντως, θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλης Μηλιαράκης, επισημαίνοντας πως, αν συνοδευτεί από υποστηρικτές υπηρεσίες, όπως την εξασφάλιση μεταφοράς για τους εκπαιδευτικούς από τον Καλαθά στα Χανιά, θα είναι ακόμη πιο λειτουργικό.

Δεδομένων των συνθηκών, με τα σπίτια στα Χανιά να ενοικιάζονται σε τιμές που αρχίζουν από 300 ευρώ το δυάρι και ξεπερνούν τα 500 ευρώ για τριάρι, ο Δήμος προσανατολίζεται σε παραχώρηση χώρου για μόνιμη φιλοξενία εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Ελένη Ζερβουδάκη, επίκειται συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του χώρου, ώστε την επόμενη σεζόν να είναι έτοιμος να διατεθεί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια