Χανιά

Στα δικαστήρια Ιερά Μονή με οικιστές του Σταυρού Ακρωτηρίου

Τουλάχιστον 42 αγωγές στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Αποζημιώσεις για οικόπεδα ιδιοκτησίας της, τα οποία πριν από πολλές δεκαετίες καταπατήθηκαν, διεκδικεί από τους οικιστές του Σταυρού Ακρωτηρίου η ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στα Χανιά.

Τουλάχιστον 42 αγωγές στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες για λογαριασμό της Μονής, με αίτημα σε πρώτη φάση την καταβολή αποζημιώσεων χρήσης για την τελευταία πενταετία. Για υπέρογκα ποσά κάνουν λόγο οι οικιστές οι οποίοι επιθυμούν να καταβάλλουν το νόμιμο τίμημα για τα οικόπεδα τους, στην τιμή που ορίζει το κράτος και όχι στην εμπορική αξία που ζητά η μονή.

Έχτισαν πριν από πολλές δεκαετίες στην αναξιοποίητη τότε περιοχή του Σταυρού σε οικόπεδα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, στην πορεία νομιμοποίησαν τα αυθαίρετα τους, και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διεκδικήσεις της ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας που σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου είναι η ιδιοκτήτρια της γης.

Ο λόγος για τους οικιστές του Σταυρού Ακρωτηρίου που καλούνται να καταβάλλουν στο μοναστήρι έως και 250.000 ευρώ το στρέμμα για να αποκτήσουν το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκονται τα σπίτια τους.

Τις τελευταίες ημέρες στάλθηκαν περισσότερες από σαράντα αγωγές της ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στους οικιστές με τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις χρήσης για την τελευταία πενταετία.

Οι οικιστές του Σταυρού ουδέποτε αρνήθηκαν να αγοράσουν τα οικόπεδα πάνω στα οποία έχτισαν τις δεκαετίες του 80 και του 90. Σήμερα ωστόσο όπως υποστηρίζουν η μονή απαιτεί υπέρογκα ποσά.

Για οικόπεδα κοντά στη θάλασσα η μονή διεκδικεί 250 ευρώ το τετραγωνικό όταν σύμφωνα με τους κατοίκους του Σταυρού, η αξία βάση εκτίμησης της Εφορίας και μεγάλων τεχνικών γραφείων δεν ξεπερνά τα 15 – 17 ευρώ το τετραγωνικό.

Η αντιδικία μεταξύ οικιστών και ιεράς μονής αναμένεται να κρατήσει για πολλά ακόμη χρόνια εκτιμούν νομικοί. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους ή να καταβάλλουν μια περιουσία, οι οικιστές ζητούν την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου ώστε να καταβάλλουν τα νόμιμα σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της γης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια