Κατάληψη στο Μέγαρο Παπαδοπέτρου από φοιτητές

Χανιά
Κατάληψη στο Μέγαρο Παπαδοπέτρου από φοιτητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνθήματα ενάντια στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλο

Το μέγαρο Παπαδοπέτρου στο κέντρο της πόλης των Χανίων κατέλαβαν χθες το μεσημέρι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του παραρτήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι φοιτητές σκοπεύουν να παραμείνουν στο κτίριο για τρεις ημέρες, με τις κινητοποιήσεις τους να κορυφώνονται αύριο, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι κινητοποιήσεις της φοιτητικής κοινότητας στα Χανιά είχαν αρχίσει από τις προηγούμενες ημέρες με κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Οι Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποφάσισαν κατάληψη του μεγάρου Παπαδοπέτρου στο πλαίσιο των τριήμερων κινητοποιήσεων για την  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η χθεσινή κινητοποίηση τους στην οποία συμμετείχε και ομάδα εκπαιδευτικών, άρχισε νωρίς το μεσημέρι με συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, η οποία κατέληξε στην οδό Τζανακάκη έξω από το Μέγαρο Παπαδοπέτρου.

Οι φοιτητές εισέβαλαν στο χώρο χωρίς να προκαλέσουν φθορές και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου παρατάχθηκαν μπροστά από το υπό κατάληψη κτίριο.

«Με την πράξη μας θέλουμε να εκφράσουμε την αντίδραση μας στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αθήνα και στην κατάργηση του ασύλου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζής μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του παραρτήματος Χανίων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. «Παράλληλα τασσόμαστε υπέρ της αξιοποίησης αυτού του κτιρίου για τις ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας με τη δημιουργία βιβλιοθήκης, χώρων σίτισης και στέγασης που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη» σημείωσε ο εκπρόσωπος των φοιτητών.

Πρόθεση των διαμαρτυρόμενων είναι η κατάληψη να λήξει αύριο το βράδυ με την κορύφωση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Στα Χανιά η καθιερωμένη πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Το Μέγαρο Παπαδοπέτρου τελούσε μέχρι πριν από μια δεκαετία υπό κατάληψη οπότε και εκκενώθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας.

Έχει ταυτιστεί με τους αγώνες των φοιτητών εκείνης της περιόδου, ενάντια στο λεγόμενο νόμο - πλαίσιο. Μετά την εκκένωση του η τότε πρυτανική αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα συντηρηθεί και θα αποδοθεί στους φοιτητές ως χώρος πολιτισμού. Τα τελευταία πολλά χρόνια ωστόσο παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News