Χανιά

Νέα εξειδικευμένη εξέταση για το Πάρκινσον στο νοσοκομείο Χανίων

"Όπλο" στα χέρια των γιατρών

Μια εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση, το Σπινθηρογράφημα Μελέτης Βασικών γαγγλίων εγκεφάλου – τομογραφική λήψη (SPECT) ξεκίνησε στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» και εφαρμόζεται σε ασθενείς με Πάρκινσον,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

"Η εξέταση αυτή προστίθεται στο εύρος των εξετάσεων του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής  και θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς της Δυτικής Κρήτης.

To  σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με απεικόνιση των βασικών γαγγλίων αυτού, γίνεται με χορήγηση του ραδιοφαρμάκου Ιοφλουπάνιο επισημασμένο με I-123 (DaTSCAN) και ενδείκνυται για να ανιχνεύει την απώλεια των λειτουργικών δοπαμινεργικών νευρικών απολήξεων στο ραβδωτό σώμα (βασικά γάγγλια) ενήλικων ασθενών.

Εφαρμόζεται σε ασθενείς με κλινικώς αμφίβολα Παρκινσονικά Σύνδρομα, για να βοηθήσει στη διαφοροδιάγνωση του Ιδιοπαθούς Τρόμου από τα Παρκινσονικά Σύνδρομα που σχετίζονται με την ιδιοπαθή Νόσο του Parkinson, την Πολυσυστηματική Ατροφία και την Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση. 

Το σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με DaTSCAN βοηθάει στη διαφοροδιάγνωση πιθανής άνοιας με σώματα Lewy από την νόσο του Alzheimer. Δεν διαφοροδιαγιγνώσκει μεταξύ Νόσου του Parkinson, Πολυσυστηματικής Ατροφίας και Προϊούσας Υπερπυρηνικής Παράλυσης. Επίσης, δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε άνοια με σώματα Lewy και άνοια λόγω της νόσου του Parkinson.

Οι ενδιαφερόμενοι για την εξέταση ασθενείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 28213-42400 (10.00 π.μ. με 14.00 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες)".

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια