Μία μέρα με τους μάχιμους πιλότους της 115 Πτέρυγας Μάχης

Χανιά
Μία μέρα με τους μάχιμους πιλότους της 115 Πτέρυγας Μάχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΚΡΗΤΗ TV στην 115 Πτέρυγας Μάχης - Μία μέρα παρέα με τους μάχιμους πιλότους

Η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Αποτελείται από δύο πολεμικές Μοίρες, την 340 και την 343 Μοίρα και το Σμήνος Μετεκπαίδευσης. Αποστολή της μονάδας είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας.

Η Βούλα Νεονάκη και η εκπομπή «Ανδριανή» της ΚΡΗΤΗ TV, επισκέφτηκαν την 115 Σμηναρχία Μάχης, η οποία… δοκιμάστηκε σε συνθήκες μάχης!

Το συνεργείο πέρασε μια ολόκληρη μέρα με τους μάχιμους πιλότους της 115 Σμηναρχίας Μάχης και κατέγραψε το απαιτητικό 24ωρο τους. Την καθημερινότητά τους, την εκπαίδευσή τους, καθώς και τις βραδινές πτήσεις τους πάνω από το Ακρωτήρι.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι σε κάθε πτήση είναι αυτό της εναέριας μάχης, να μπορέσεις να διατηρήσεις το πλεονέκτημα απέναντι στον εχθρό. Να μπορέσεις να διατηρήσεις την αντίληψη της κατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να ξέρεις πότε πρέπει να αμυνθείς σε αντίστοιχες συνθήκες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποσμηναγός ΙΙ Εμμανουήλ Χρηστάκης, ιπτάμενος της 343 Μ.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, διακρίνεται η επαγγελματική εμπειρία και το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο. Οι δύο Πολεμικές Μοίρες της Πτέρυγας έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες ασκήσεις και συνεργασίες σε Ευρώπη και Αμερική. Έτσι η γνώση και η μαχητική ικανότητα, μεταδίδουν την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

«Το έργο της τεχνικής υποστήριξης της 343, είναι αυτό που λέει η λέξη, υποστηρίζουμε τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F16. Η τεχνική υποστήριξη της 343 αποτελείται από τρία Σμήνη το Α, το Β και το Γ. Το Α Σμήνος, είναι της γραμμής πτήσεων. Το Β είναι οργάνωσης συντήρησης και το Γ είναι ο οπλισμός, ο οποίος έχει επωμιστεί το έργο του να ετοιμάζεται τα αεροπλάνα, ώστε να μπορούν να φύγουν για αναχαίτηση στο Αιγαίο», αναφέρει ο Αρχιμηναχανικός 343 Μ, Μιχάλης Παπαδάκης.

«Μία πτήση επίδειξης είναι αρκετά κουραστική, περισσότερο κουραστική από μία συνηθισμένη πτήση. Ουσιαστικά αυτά που κάνουμε σε μία επίδειξη γίνονται σε λίγο διαφορετικό βαθμό και με μεγαλύτερο ύψος, απ' ότι στην καθημερινότητά μας, σε μία εναέρια μάχη με ένα οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο», αναφέρει ο Demo Pilot, Δημήτρης Βολακάκης.

Όπως διευκρινίζει «στην πτήση της επίδειξης είναι απλά λίγο πιο βίαιο. Λόγω του ότι το αεροσκάφος πετάει χαμηλά και μπορεί και ελίσσεται πιο γρήγορα και πιο απότομα με αποτέλεσμα να είναι πιο επίπονο για το ανθρώπινο σώμα», αναφέρει ο ιπτάμενος Δημήτρης Βολακάκης, μεταξύ άλλων, ο οποίος ανήκει στην ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ».

Η πτήση αν και επίπονη και απαιτητική για έναν ιπτάμενο είναι και πολύ ωραία, όπως διευκρινίζει χαρακτηριστικά, ο πιλότος επιδείξεων «είναι αρκετά ευχάριστη, αλλά απαιτεί και καθόλη τη διάρκειά της περίπου στα δώδεκα λεπτά απόλυτη συγκέντρωση, σε αυτό που κάνεις», αναφέρει ο Χανιώτης επισμηναγός, ο οποίος μάλιστα είχε εντυπωσιάσει με τους ελιγμούς του στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News