Χανιά

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το... χάος - Αποκαρδιωτικές εικόνες από τον ανεμοστρόβιλο στην Κουντούρα

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» θερμοκήπια της Κουντούρας

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε πάνω από ογδόντα στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην Κουντούρα Χανίων. Ολόκληρα θερμοκήπια ισοπεδώθηκαν, ενώ σε δεκάδες άλλα καταστράφηκε μέρος της εγκατάστασης και μαζί η παραγωγή.

Στην περιοχή του Κριού, όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο, οι εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι καλλιεργητές που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται σε μια στιγμή, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πριν ακόμη ανοίξει η νέα παραγωγική περίοδος, με τους περισσότερους να είναι ακόμα χρεωμένοι, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, τα οποία όπως αποδείχτηκε, ήταν αρκετά για να χαθούν ολόκληρες περιουσίες. Ήταν λίγο πριν τις επτά το πρωί. Κάτοικοι έβλεπαν τον ανεμοστρόβιλο από μακριά, ευχόμενοι να μην χτυπήσει τις καλλιέργειες τους. Άλλοι που βρίσκονταν ακόμα στα σπίτια τους, άκουγαν τη βουή του ανέμου. Ακολούθησε το χάος. Όταν ο ανεμοστρόβιλος πέρασε και πήγαν στα θερμοκήπια τους, αντίκρισαν εικόνες απόλυτης καταστροφής.

Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που σήκωσε στον αέρα τις στέγες ακόμη και μεταλλικών θερμοκηπίων ενώ τα νάιλον βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Στα περισσότερα θερμοκήπια η παραγωγή ήταν στο στάδιο της συγκομιδής και οι καλλιεργητές περίμεναν τα πρώτα έσοδα από τις πωλήσεις της νέας σεζόν. «Νοίκιασα επτά στρέμματα θερμοκήπια για να ζήσω την οικογένεια μου. Ο ανεμοστρόβιλος μου κατέστρεψε τα δύο. Αυτή είναι η πληρωμή μου» έλεγε απογοητευμένος αλλοδαπός κάτοικος της Κουντούρας που τα τελευταία πολλά χρόνια ζει με τη σύζυγο και τα παιδιά του στην περιοχή.

Ευτυχώς ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε πριν οι καλλιεργητές και οι εργάτες πιάσουν δουλειά στα θερμοκήπια, διαφορετικά, είναι βέβαιο ότι θα θρηνούσαμε θύματα. Κάτοικοι της Κουντούρας θυμούνται ότι ανάλογο φαινόμενο είχε εκδηλωθεί το 1997. Όπως είπαν, ο ανεμοστρόβιλος και τότε είχε ξεκινήσει από το ίδιο σημείο και έπληξε καλλιέργειες στην ίδια περιοχή, όχι όμως με τόση ένταση.

Ο κ. Μανόλης Πατσουράκης, είπε στο neakriti.gr ότι δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή και αποτίμηση της ζημιάς, ωστόσο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ογδόντα στρέμματα υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή.

Απελπισμένοι οι ιδιοκτήτες ή οι μισθωτές θερμοκηπιακών καλλιεργειών που επένδυσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τις οικογένειες τους, με πόνο ψυχής άρχισαν από χθες να αποκαθιστούν όσα κομμάτια των θερμοκηπίων τους άντεξαν έστω και λίγο. «Σκεφτείτε ότι κάθε μεταλλικό θερμοκήπιο στοιχίζει πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά στην παραγωγή» τόνιζε παραγωγός που προσπαθούσε να επισκευάσει τη στέγη ενός ολόκληρου θερμοκηπίου. 

Καταστροφές, μικρότερης όμως έκτασης προκάλεσε ανεμοστρόβιλος και στα Φαλάσσαρνα. Υπολογίζεται ότι σαράντα στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής επλήγησαν από το φαινόμενο.

Με την ελπίδα… της αποζημίωσης

Οι παραγωγοί προσδοκούν να αποζημιωθούν για τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους. ‘Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Καντάνου Σελίνου, οι παραγωγοί της Κουντούρας έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις ζημιές στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα γραφεία του  δήμου στην Παλαιόχωρα έως τις 25 Νοεμβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι ζημιές στο φυτικό (ΕΛΓΑ)  μπορούν να δηλωθούν υπό την  προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στη δήλωση καλλιέργειας του 2019,  να μη βρίσκεται  υπό εξαίρεση καθώς και να καταβάλλονται  τέλη  εκτίμησης. Για  το Πάγιο (ΠΣΕΑ)  να είναι δηλωμένα στη δήλωση καλλιέργειας του 2019».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια