Ζητούν αποζημίωση για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς

Χανιά
Ζητούν αποζημίωση για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακουφιστικά μέτρα για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς από τη δακοπροσβολή

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, με έγγραφο του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, το οποίο κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού, ζητά να δοθεί οριζόντια αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν μεγάλη απώλεια στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«... κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, διαπιστώνεται μεγάλη δακοπροσβολή στις ελαιοκαλλιέργειες του Νομού μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και τη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου. Τα ανωτέρω προβλήματα οφείλονται αφενός στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη φθινοπωρινή περίοδο,αλλά και στην καθυστέρηση στον ψεκασμό των ελαιώνων με τα απαραίτητα φάρμακα.

Με δεδομένο ότι δημιουργείται πρόβλημα βιοπορισμού για μεγάλο αριθμό αγροτών μας, καθόσον και η τιμή του ελαιολάδου έχει κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα,  παρακαλούμε για την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2019-2020, καθώς και για την οριζόντια αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν μεγάλη απώλεια του προϊόντος τους».

Τελειώνοντας αναφέρει ότι «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ιστορικά στοιχεία προηγούμενων ελαιοκομικών περιόδων, ώστε να προκύψει οριζόντια αποζημίωση, κατά αναλογία με προγενέστερες επιχορηγήσεις που έχουν αποδοθεί κατά το παρελθόν στον πρωτογενή τομέα…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News