Μικρό καλώδιο: Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες;

Χανιά
Μικρό καλώδιο: Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το έργο

Η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ σε βάθος μέχρι και 1.000 μέτρα, θα είναι σε λίγους μήνες γεγονός. Η λεγόμενη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και με τον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώνει ότι συμβασιοποιήθηκαν και τα συνοδά έργα .

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Για τη Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης έχουν δαπανηθεί πολλά χρόνια μελετών και προσπαθειών. Η Διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες».

Οι τελευταίες συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς στο τμήμα «Μολάοι-Τερματικό» καθώς και την κατασκευή του σταθμού STATCOM.

Οι εργασίες κατασκευής του έργου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2020.

Ήδη στο Βόρειο Οδικό Άξονα από Βαμβακόπουλο μέχρι Γαλατά πραγματοποιείται η τομή και η εγκατάσταση των αγωγών για την υπογειοποίηση του καλωδίου που θα ξεκινά από τα Νωπήγεια Κισσάμου και θα καταλήγει στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ξυλοκαμάρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρίας Αντώνη Αντύπα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Δεκεμβρίου. «Θα σκυροδετηθούν οι αγωγοί, θα μπουν πλάκες από πάνω κι άλλοι σωλήνες , θα ασφαλτοστρωθεί εκ νέου και θα δοθεί στην κυκλοφορία».

Πρόκειται για την πρώτη φάση των εργασιών στο χερσαίο τμήμα του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχεται σε 365 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ «με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News