Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στον Ποταμό Μουσέλα, καταγγέλλουν οικολόγοι

Χανιά
Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στον Ποταμό Μουσέλα, καταγγέλλουν οικολόγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθαρισμός για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, απαντά η Περιφέρεια

Η πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Χανίων να καθαρίσει τις κοίτες των ποταμών για να προλάβει τα χειρότερα το φετινό χειμώνα, προκαλεί αντιδράσεις σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο υπεύθυνος υγρότοπων νησιωτικών περιοχών της WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν μιλώντας στην εκπομπή Κρήτη Σήμερα, κατήγγειλε ότι η παρέμβαση στον ποταμό Μουσέλα, που βρίσκεται στο δήμο Αποκορώνου, στα όρια των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. Απαντώντας στις αναφορές, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, κατέστησε σαφές ότι όπου υπάρχει κίνδυνος και προηγούμενο υπερχείλισης ποταμών, παρεμβάσεις θα γίνονται, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εγκαίρως άρχισαν τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων και των ποταμών, οι οποίες σε πολλές περιοχές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Στόχος είναι να καθαριστούν οι κοίτες οι οποίες μετά τη θεομηνία του περασμένου χειμώνα διαπλατύνθηκαν αλλά ταυτόχρονα γέμισαν με φερτά υλικά.

Σημειώνεται, ότι όπως επιβεβαιώνουν και γεωλόγοι, τα εδάφη σε πολλές περιοχές των Χανίων έχουν κορεστεί από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του περσινού χειμώνα και κανείς δε μπορεί να αποκλείσει επανάληψη ακραίων φαινομένων. Με βάση αυτό, πρωταρχικό μέλημα των αρχών είναι να μην υπάρξει κανένα ρέμα και κανένας ποταμός ακαθάριστος. Είναι ενδεικτικό, ότι στον Κερίτη, θάφτηκαν  τα απομεινάρια της ιστορικής γέφυρας - με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού - για να μην εμποδίζεται η ροή του νερού.

Στην  περίπτωση του ποταμού Μουσέλα στον Αποκόρωνα, ο υπεύθυνος υγρότοπων νησιωτικών περιοχών της WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν υποστηρίζει ότι έγινε μια καταστροφική για τον υγροβιότοπο παρέμβαση. «Η εκβολή του Μουσέλα είναι προστατευόμενη με προεδρικό διάταγμα που λέει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια υποβάθμισης του υγρότοπου η οποία μάλιστα τιμωρείται με φυλάκιση. 

Αυτή τη στιγμή, έχει καταστραφεί η βιοποικιλότητα η οποία θα πάρει λίγο χρόνο για να αποκατασταθεί. Σκεφτείτε πόσα ζώα και πληθυσμοί φύγανε εξ αιτίας της ενέργειας της περιφέρειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παραγκαμιάν ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι αρμόδιες αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περιβαλλοντικές οργανώσεις προτίθενται να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος των υπευθύνων της περιβαλλοντικής καταστροφής. Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, διά στόματος του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καλογερή, ξεκαθαρίζεται ότι πριν από όλα, σκοπός είναι να προστατευθούν οι πολίτες σε μια ενδεχόμενη εκδήλωση ακραίων φαινομένων και παράλληλα οι περιουσίες τους. «Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η ασφάλεια του κόσμου και των περιουσιών και παράλληλα δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί κανένα φυσικό περιβάλλον και κανένας οικότοπος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερής.

Τις προηγούμενες ημέρες, αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής του Κλαδισσού βρέθηκαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων, ζητώντας τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού. Ήδη έχουν πληγεί οι ιδιοκτησίες τους και έχουν κινδυνεύσει, από την πλημμύρα του Οκτωβρίου του 2018 όταν τα νερά υπερχείλισαν. Τότε ο ποταμός δεν είχε καθαριστεί ενώ δεν έλλειπαν οι φωνές οικολόγων περί καταστροφής των καλαμιών που υπάρχουν στον Κλαδισσό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News