«Όχι» σε ένα Κτηματολόγιο στην Κρήτη λένε ΤΕΕ και Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων

Χανιά
«Όχι» σε ένα Κτηματολόγιο στην Κρήτη λένε ΤΕΕ και Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση για διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος των υποθηκοφυλακείων

Aντιδράσεις προκαλεί στα Χανιά η σχεδιαζόμενη κατάργηση των δομών του Κτηματολογίου όπως προβλέπει ο νόμος 4512 του 2018. Στα δύο κτηματολογικά γραφεία, ένα στην πόλη και ένα στον πρώην δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου, εξυπηρετούνται οι περιοχές των Περιβολίων, Μουρνιών, Νεροκούρου, Σούδας, Σταλού, Δαράτσου και Κουνουπιδιανών. Παρά το γεγονός ότι μεγάλη έκταση της περιφερειακής ενότητας δεν έχει κτηματογραφηθεί, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προβλέπεται η λειτουργία ενός μόνο υποκαταστήματος του κτηματολογίου, χωρίς όμως ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Με επιστολή τους προς τους Υπουργούς  Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός ,προτείνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος λειτουργίας του κτηματολογίου.

«Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων , νομοθετικό προϊόν της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν θέτει τις βάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων της χώρας. Καταργεί τις υπάρχουσες δομές και στη θέση τους προβλέπει τη δημιουργία ενός διογκωμένου δημόσιου φορέα, με πλήθος υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία και ελλιπή στελέχωση στις λιγοστές αποκεντρωμένες υπηρεσίες που προνοεί» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Για την περιφέρεια της Κρήτης προβλέπεται η δημιουργία ενός κτηματολογικού γραφείου με έδρα το Ηράκλειο. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης , «πρόκειται για έναν σχεδιασμό πρακτικά  ανέφικτο. Δεν ξέρουμε σε πόσους μήνες θα μπορούν να παίρνουν οι άνθρωποι πιστοποιητικά , πάντως δεν μπορεί να διοικηθεί μια τέτοια δομή και επίσης δεν είναι δυνατόν να είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να πάνε στο Ηράκλειο για να εξυπηρετηθούν». Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια τέτοια αλλαγή θα επιφέρει προβλήματα στις συναλλαγές, στη διόρθωση των λαθών και μάλιστα σε μια περιοχή όπου τα δυο κτηματολογικά γραφεία λειτουργούν όπως τόνισε υποδειγματικά.

Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων όσο και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης διαπιστώνουν πως ο μέχρι σήμερα τρόπος λειτουργίας του θεσμού του κτηματολογίου, έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων τοπογραφικής αποτύπωσης, έχει δώσει έδαφος στην καταπάτηση ιδιωτικών δικαιωμάτων, την περιέλευση σε ιδιώτες δημόσιας περιουσίας και έχει επιτρέψει την δημιουργία γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας «αγνώστου».

Όπως τονίζουν οι κύριοι Δασκαλάκης και Σοφιανός στην  επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, για την αντιμετώπισή των παραπάνω προβλημάτων επιβαρύνεται η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων με πλήθος αιτήσεων διόρθωσης σφαλμάτων, που είτε αφορούν το δικαίωμα, είτε την ορθή τοπογραφική αποτύπωσή τους  καθώς και οι κτηματολογικοί δικαστές που επιφορτίζονται με το έργο της διόρθωση των ανακριβειών. Συγχρόνως όμως οι πολίτες των Χανίων αναλαμβάνουν δαπάνες πολλές φορές υπέρμετρες για την αξία του ανακριβώς δηλωθέντος ακινήτου και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στη διευθέτησή τους.

Το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος, επισημαίνουν πως «η χώρα μας και ειδικά η περιοχή των Χανίων, περιοχή που στη μεγάλη έκτασή της δεν έχει ακόμη κτηματογραφηθεί,  χρειάζεται μία δομή που να βοηθά και όχι να κωλύει την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Nα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο χώρο της ακίνητης περιουσίας με αξιοπιστία και ασφάλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News