Πέντε τόνους σκουπιδιών περισυνέλεξε ο «Τυφώνας» στα Χανιά

Χανιά
Πέντε τόνους σκουπιδιών περισυνέλεξε ο «Τυφώνας» στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δέκα ημέρες στη Δυτική Κρήτη, ο «Τυφώνας», μάζεψε του… κόσμου τα σκουπίδια

Εφιαλτική για το περιβάλλον είναι η κατάσταση στο βυθό και στις παράκτιες περιοχές των Χανίων με βάση τα στοιχεία του πλοίου «Τυφώνας» του Ιδρύματος Λασκαρίδη, που από τις 11 Οκτωβρίου δρα στη Δυτική Κρήτη προχωρώντας σε οργανωμένη απορρύπανση. Συνολικά πέντε τόνους σκουπίδια περισυνέλεξε το πλήρωμα του πλοίου μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, ενώ η δράση θα συνεχιστεί σε όλη την Κρήτη.

Μήνυμα ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον έστειλε χθες από το Λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου όπου συνεχίστηκε το έργο του καθαρισμού, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ο απολογισμός των πρώτων ημερών δράσης του πλοίου στα παράλια της Δυτικής Κρήτης, είναι αν μη τι άλλο θλιβερός. Μικρές χωματερές κρυμμένες στα λεγόμενα διαμάντια του νησιού. Ο Μπάλος, η Γραμβούσα, το Ελαφονήσι , κρύβουν εκτός από σπάνιους φυσικούς θησαυρούς και τόνους σκουπιδιών, όπως αποκάλυψε το ίδρυμα Λασκαρίδη με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης καθαρισμού στις ακτές και το βυθό. Μόνο από το Μπάλο η ομάδα του Τυφώνα περισυνέλεξε 857 κιλά απορρίμματα.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Λασκαρίδη» κ. Αγγελική Κοσμοπούλου «τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά από την άποψη της απορρύπανσης. Έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, έχουμε ήδη μεταφέρει από τις ακτές περισσότερους από πέντε τόνους απορριμμάτων. Είναι δραματικά αυτά τα νούμερα. Είναι ένα πρόβλημα όμως που δείχνει και τη φυσιολογία της περιοχής και τη γεωγραφία και τον τρόπο που κινούνται τα θαλάσσια ρεύματα».

Από το λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου το πλήρωμα του πλοίου «Τυφώνας» μαζί με μέλη της Ομάδας Εθελοντών Δυτών της περιοχής ανέσυραν κάθε λογής σκουπίδια. Από ελαστικά αυτοκινήτων και αλιευτικό εξοπλισμό, μέχρι σκοινιά, μπαταρίες, πετονιές ψαρέματος ,γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια. Όλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο έχουμε διαχειριστεί ως χώρα το βυθό. «Θεωρούμε δηλαδή πως ο βυθός δεν είναι δημόσιος χώρος, δεν είναι δημόσια περιουσία και νομίζουμε πως μπορούμε να πετάμε τα απορρίμματα χωρίς να τα δει ποτέ κανείς» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία καθαρισμού των ακτών της χώρας και των θαλασσών από το Ίδρυμα Λασκαρίδη, έδειξε η σύζυγος του Πρωθυπουργού η οποία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του καθαρισμού στην Κρήτη. Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη συζήτησε με μέλη του πληρώματος και με δύτες που συμμετείχαν στον καθαρισμό ενώ τόνισε πως εκτός από τις σοβαρές κυρώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, είναι σημαντική και η πτυχή της ενημέρωσης για τις βλάβες που προκαλεί η χρήση των πλαστικών.

Πάνω στο πλοίο «Τυφώνας» γίνεται διαλογή των απορριμμάτων που ανασύρονται από το βυθό και μαζεύονται από τις ακτές , πραγματοποιείται λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων τα οποία στη συνέχεια στέλνονται στην επιστημονική ομάδα του Τυφώνα για περεταίρω ανάλυση. Όπως σημειώνουν τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν στη δράση, στις περιπτώσεις της παράκτιας ρύπανσης το 80% των απορριμμάτων προέρχεται από χερσαίες πηγές και ένα 20% από αυτά που οι άνθρωποι αφήνουν στην παραλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News