Αδειάζουν από εμβόλια τα ράφια των φαρμακείων - Πότε εμβολιαζόμαστε;

Κρήτη
Αδειάζουν από εμβόλια τα ράφια των φαρμακείων - Πότε εμβολιαζόμαστε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

154 θάνατοι τον περσινό χειμώνα- Νέα παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Κρήτη, με την προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, μετά και την περσινή αύξηση της νοσηρότητας από τον ιό της γρίπης.

Οι πρώτες παρτίδες των αντιγριπικών εμβολίων έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται, ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους του νησιού, δεν αναμένεται να καταγραφούν ελλείψεις, όπως διαβεβαιώνουν οι φαρμακαποθήκες και οι εταιρείες φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ιατρών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός που συνήθως γίνεται Οκτώβριο και Νοέμβριο, φέτος άρχισε νωρίτερα.

Οι ηλικιωμένοι κυρίως και άτομα με προβλήματα υγείας σπεύδουν να θωρακιστούν από τον ιό. Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού για τον φετινό χειμώνα, οι πρώτες παρτίδες εμβολίων έχουν ήδη διατεθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και τα φαρμακεία της Κρήτης περιμένουν την παραλαβή των επόμενων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χανίων κ. Μανόλη Κατσαράκη, «προπαραγγελίες που έχουν γίνει δείχνουν ότι φέτος θα παραδοθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων, επειδή η νοσηρότητα πέρυσι ήταν αυξημένη, οι επιπλοκές περισσότερες και ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή προσβολή του από τον ιό της γρίπης. Μέχρι στιγμής, καταγράφεται μεγάλη ζήτηση και γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα εμβόλια».

Νέα παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Γιάννη Τσικανδηλάκη να σημειώνει ότι «προς το παρόν έχουν καλυφθεί όλοι. Έχουμε παραλάβει το 75% από αυτά που έχουμε παραγγείλει και την επόμενη Τετάρτη θα παραλάβουμε το υπόλοιπο 25%».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις και ότι «οι άνθρωποι που πρέπει να εμβολιαστούν, θα εμβολιαστούν. Δε χρειάζεται ο κόσμος να πανικοβάλλεται».

Οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης καθησυχάζουν τους πολίτες τονίζοντας ότι οι παραγγελίες αντιγριπικών εμβολίων είναι μεγαλύτερες της ζήτησης, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Πότε εμβολιαζόμαστε;

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Για την προφύλαξη από τη διασπορά του ιού της γρίπης απαραίτητοι είναι οι κανόνες υγιεινής:

  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
  • Κάλυψη του βήχα και φτερνίσματος με χαρτομάντιλο.
  • Καλό πλύσιμο χεριών.
  • Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
  • Πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επιστροφή στις δραστηριότητές τους.

Από επιπλοκές της γρίπης 154 θάνατοι τον περσινό χειμώνα

Την περίοδο 2018-2019 καταγράφηκαν στη χώρα μας 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύθηκαν 374 άνθρωποι. Μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, τον περσινό χειμώνα, δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως:

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια.
  4. Έγκυες γυναίκες.
  5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News