Στην τελική ευθεία το έργο της μικρής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου

Χανιά
Στην τελική ευθεία το έργο της μικρής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθειες για περιορισμό του χρόνου εκτέλεσης του έργου

Στη φάση των οριστικών εγκρίσεων προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες, μπαίνει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου που σε συνδυασμό με τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο και θα το αποδεσμεύσει σταδιακά από τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ξεκινάει επιτέλους ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη. Μας συνδέει με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, μας επιτρέπει να μειώσουμε την παραγωγή των θερμικών μονάδων και επομένως περιβαλλοντικά να βελτιώσουμε την εικόνα του νησιού (και γενικότερα θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού μας τα επόμενα χρόνια)», αναφέρει σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

Τις λεπτομέρειες της πρώτης φάσης της μικρής διασύνδεσης που αφορά στην υπογειοποίηση του καλωδίου από τη θέση προσαιγιάλωσης στα Νωπήγεια Κισσάμου μέχρι το εργοαστάσιο της Ξυλοκαμάρας, συζήτησαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του ΑΔΜΗΕ και της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια.

«Είναι απολύτως κρίσιμο το έργο αυτό το υπόγειο τμήμα που είναι περίπου τριάντα χιλιόμετρα …να τελειώσουν αν είναι δυνατόν και πριν από το καλοκαίρι που μας έρχεται», τόνισε ο αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ και γενικός διευθυντής Έργων ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης.

«Έχουν τεθεί κάποιοι χρόνοι, οι οποίοι εξαρτώνται από πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει με τη σύμφωνη γνώμη της τροχαίας ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα όχλησης στους κατοίκους αλλά επίσης και να γίνει με ασφάλεια το έργο», επισήμανε ο Project Manager Εταιρίας Ελληνικά Καλώδια κ. Γρηγόρης Μερτίνος.

Μέσα σε οκτώ μήνες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των χερσαίων εργασιών. Τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει η πόντιση του καλωδίου από την Πελοπόννησο στην Κρήτη, που εκτιμάται πως θα διαρκέσει τρεις μήνες. Σε πρώτη φάση πάντως αυτό που προέχει είναι το έργο να γίνει με τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις στο κομμάτι του Βόρειου Οδικού Άξονα.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί να συζητήσουμε πως μπορούμε το χρονοδιάγραμμα να το συμπτύξουμε και να βοηθήσουμε και τον εργολάβο και τον ΑΔΜΗΕ γιατί είναι μια μεγάλη αναστάτωση όσον αφορά το οδικό μας δίκτυο», αναφέρει σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

Σύμφωνα με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει αποφασιστεί να ισχύσουν, προβλέπεται η εκτροπή της βόρειας λωρίδας κυκλοφορίας του τμήματος Νωπήγεια - Κολυμπάρι του ΒΟΑΚ προς την παλιά εθνική οδό Χανίων -Κισάμου από τον κόμβο του Ταυρωνίτη μέχρι τον Κόμβο Κολυμπαρίου, προκειμένου στη λωρίδα αυτή να εκτελεστούν οι εργασίες τοποθέτησης των αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ανάδοχο του ΑΔΜΗΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News