Δρόμοι της Κρήτης που «κόβουν» την ανάσα

Χανιά
Δρόμοι της Κρήτης που «κόβουν» την ανάσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι δρόμοι από Μπάλο μέχρι Σφακιά

Στις πιο εντυπωσιακές και ταυτόχρονα επικίνδυνες, κατατάσσονται δεκάδες διαδρομές στην Κρήτη. Οι δρόμοι για το Μπάλο, τα Τοπόλια, την Ανώπολη και τον Καλλικράτη Σφακίων, αλλά και αυτός της Κολοκύθας στο Λασίθι, στενοί κι απόκρημνοι και με πολλές κλειστές στροφές των εκατόν ογδόντα μοιρών, κόβουν την ανάσα κυρίως στους ξένους επισκέπτες. Είναι δρόμοι για τολμηρούς οδηγούς και ψύχραιμους επιβάτες, που ωστόσο δένουν με την άγρια ομορφιά του νησιού. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ιστοσελίδας που παρουσιάζει τους πιο εντυπωσιακούς και επικίνδυνους δρόμους του κόσμου.

Ο χωματόδρομος που οδηγεί στην πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι χαραγμένος στην άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας. Με μήκος οκτώ χιλιομέτρων, δίνει την αίσθηση πως κινείσαι στο χείλος του γκρεμού. Δρόμος στενός, που σε πολλά σημεία μόλις που χωρά δύο ΙΧ., έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και οδηγεί στο χώρο στάθμευσης πάνω από παραλία του Μπάλου, από τον οποίο η ακτή απέχει μιάμισης ώρας με τα πόδια.

Θεαματικός για τους επισκέπτες, συνηθισμένος για τους ντόπιους, είναι ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί από τη Χώρα Σφακίων στην Ανώπολη. Έτσι κι αλλιώς οι διαδρομές στο νότιο τμήμα της Δυτικής Κρήτης ανεβάζουν την αδρεναλίνη και συχνά φοβίζουν τους ταξιδιώτες. Όπως περιέγραψαν οδηγοί τουριστικών λεωφορείων που δραστηριοποιούνται στα Σφακιά, «στις στροφές, στο τμήμα απο Ίμπρο μέχρι Χώρα Σφακίων κι από Χώρα Σφακίων μέχρι Ανώπολη, το λεωφορείο φαίνεται ότι κρεμιέται κι ότι ένα τμήμα του είναι στον αέρα. Είναι στιγμές που κάνουν τους ξένους επισκέπτες να τρομάζουν. Δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο πολλοί πιστεύουν, απλά χρειάζεται προσοχή».

Ο δρόμος μεταξύ του Καλλικράτη και του χωριού Καψοδάσος είναι ένας απότομος, απόκρημνος, στενός και γεμάτος στροφές δρόμος. Αυτός ο ορεινός δρόμος, που σπάνια επιτρέπει ταχύτητες πάνω από 30 την ώρα, έχει μήκος έντεκα χιλιόμετρα και ο αναμενόμενος χρόνος για να διανύσει κανείς το σύνολο της διαδρομής είναι περίπου είκοσι τέσσερα λεπτά. Έχει είκοσι επτά στροφές των 180ο και οδηγεί στα 800 μέτρα υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας. Ο δρόμος αυτός είναι ένας από τους πιο διάσημους σε ολόκληρο τον κόσμο κυρίως για τη στενότητα του.

Στη Δυτική Κρήτη, εντυπωσιακός και ταυτόχρονα επικίνδυνος είναι και ο δρόμος των Τοπολίων στην Κίσσαμο από τον οποίο διέρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες αφού συνδέει τα Χανιά με το Ελαφονήσι. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές φορές στο παρελθόν, λεωφορεία και φορτηγά έχει συμβεί να «κολλήσουν» στη σήραγγα και με δυσκολία κατάφερναν να συνεχίσουν το δρομολόγιο τους.

Στους πέντε πιο επικίνδυνους δρόμους του νησιού περιλαμβάνεται και ο παραλιακός χωματόδρομος μήκος 1,4 χιλιομέτρων στη χερσόνησο Κολοκύθα, δίπλα στη Σπιναλόγκα, στον κόλπο της Ελούντας. Σύμβουλοι οδήγησης που αρθρογραφούν σε ιστοσελίδα για τους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου, συνιστούν σε όσους κινηθούν στη συγκεκριμένη οδό να οδηγούν , να επιβραδύνουν κάθε φορά που πλησιάζει αυτοκίνητο, καθώς παρατηρείται αστάθια στις άκρες.

Στην ίδια κατηγορία των εντυπωσιακών και συνάμα επικίνδυνων δρόμων είναι και ο δρόμος προς Σειτάν Λιμάνια στο Ακρωτήρι Χανίων αλλά και η επαρχιακή οδός που οδηγεί στα Καπετανιανά. Πρόκειται ουσιαστικά για κομμάτια της Κρήτης που είτε τρομάζουν, είτε συναρπάζουν, σίγουρα πάντως δεν περνούν απαρατήρητα.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News