Αφιλόξενο για παιδιά και ενήλικες το πάρκο του Φράγκικου στα Χανιά

Χανιά
Αφιλόξενο για παιδιά και ενήλικες το πάρκο του Φράγκικου στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βανδαλισμοί, φθορές και εγκατάλειψη

Αφιλόξενο για παιδιά και ενήλικες έχει γίνει τα τελευταία πολλά χρόνια το πάρκο του Φράγκικου στα Χανιά, όπου άλλοτε λειτουργούσε και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Οι φθορές και οι βανδαλισμοί είναι συχνό φαινόμενο, η σήμανση έχει καταστραφεί, ενώ, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου, τα σκουπίδια και τα περιττώματα διαμορφώνουν ένα σκηνικό που απωθεί τους μικρούς επισκέπτες.

Θα μπορούσε να αποτελεί μια όαση για τους κατοίκους των Παχιανών και μια ευκαιρία για πρώτη επαφή των παιδιών με το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Στο τμήμα της παιδικής χαράς, τα παιχνίδια είναι φθαρμένα από τον χρόνο όπως και τα παγκάκια. Τις βραδινές ώρες το πάρκο γίνεται στέκι τοξικομανών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν σπασμένα μπουκάλια.

Ως πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής λειτούργησε τα πρώτα χρόνια της κατασκευής του, δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, οι πινακίδες σήμανσης έχουν γίνει στόχος βανδάλων, ενώ και η μικρή διαδρομή για μελλοντικούς οδηγούς παρουσιάζει φθορές. «Οι ρίζες των δέντρων ανυψώνουν την άσφαλτο και απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις για λειτουργήσει ξανά το πάρκο όπως πρέπει», σημειώνει ο κ. Κώστας Σημαντηράκης, εργολάβος καθαριότητας του Δήμου Χανίων.

Ο ίδιος τονίζει ότι ναι μεν απαιτείται συντήρηση του πάρκου, σημειώνει όμως ότι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών, που δε σέβονται τον χώρο. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις απαγορεύσεις για είσοδο σκυλιών στις παιδικές χαρές, οι ίδιοι οι κάτοικοι των Παχιανών πηγαίνουν καθημερινά τα σκυλιά τους στο Φράγκικο χωρίς να έχουν μαζί τους τα προβλεπόμενα σακουλάκια συλλογής των περιττωμάτων. «Ο Δήμος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα πράγματα και είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε σε όλα τα πάρκα της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Σημαντηράκης.

Για τις προσπάθειες ευπρεπισμού του πάρκου, που όμως χρειάζονται τη συμβολή και των επισκεπτών, μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Χανίων κ. Γιώργος Ξανθουδάκης, σημειώνοντας καταρχήν ότι «και τα συνεργεία του Δήμου σε τακτά διαστήματα προχωρούν σε επιδιορθώσεις και ο εργολάβος καθαρισμού σχεδόν καθημερινά επεμβαίνει στον χώρο, όμως θα πρέπει και η κοινωνία να το αγκαλιάσει ούτως ώστε να είναι στην κατάσταση που θέλουμε».

Ολοκληρώνεται η μελέτη - Εργασίες εκσυγχρονισμού της παιδικής χαράς

Σύντομα ολοκληρώνεται η μελέτη που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος “ΦιλόΔημος” για τον εκσυγχρονισμό της παιδικής χαράς. Ταυτόχρονα, το πάρκο του Φράγκικου αναμένεται να δεχτεί εργασίες διαμόρφωσης για την προσβασιμότητα και για την οργάνωση του χώρου, καθώς θα είναι ένα από τα τρία πάρκα της πόλης που με απόφαση της δημοτικής Αρχής θα αποτελεί χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News