Χανιά

Καταδυτικό πάρκο στα Χανιά: Εγκρίνεται η χωροθέτησή του

Τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί η χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου στο Δήμο Αποκορώνου στα Χανιά.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, με τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση του έργου "Καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός" Δημοτικής Ενότητας Βάμου Δήμου Αποκορώνου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ο Δήμος Αποκορώνου έχει υποβάλλει σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνέχεια της από 26-3-2018 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Ο κ. Κουκιανάκης, αφού τόνισε τη μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα, ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκρίσεως της χωροθέτησης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για το τελευταίο στάδιο εγκρίσεων, πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του έργου. Ο κ. Οικονόμου συμφώνησε πλήρως με τη σημαντικότητα και την αναπτυξιακή διάσταση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία της έγκρισης χωροθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός μηνός Οκτωβρίου 2019».

Το καταδυτικό πάρκο θα χωροθετηθεί εκτός περιοχής Ναtura 2000. Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντισθούν τεχνητοί ύφαλοι τεχνολογίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία που έχει παραχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Για την ασφαλή λειτουργία του πάρκου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων καταδυτικού πάρκου, πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών, περιοχές πόντισης δύο πλοίων και τρεις καταδυτικές διαδρομές, με τρόπο ώστε το πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενήσει ισάριθμες ομάδες επισκεπτών.

Η πρώτη διαδρομή θα είναι μήκους 370 μέτρων και βάθους 20 μέτρων, στην οποία θα ποντιστεί ένα σκάφος και μία ομάδα πέντε υφάλων. Η δεύτερη διαδρομή θα είναι μήκους 350 μέτρων βάθους 20 μέτρων, στην οποία θα ποντιστεί το δεύτερο σκάφος και μία ομάδα οκτώ υφάλων. Στην τρίτη διαδρομή, μήκους 250 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, θα ποντιστεί μία ομάδα οκτώ υφάλων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εξυπηρέτηση του καταδυτικού πάρκου θα έχει αφετηρία τα λιμάνια Γεωργιούπολης, Αλμυρίδας, Καλυβών, Μαραθίου και Μπρος Γιαλού. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο Δήμος Αποκορώνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια