Χανιά

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον νέο ΧΥΤΥ

Η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ κρίθηκε απαραίτητη

Λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια στα Χανιά αναμένεται να δώσει ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που θα κατασκευαστεί σε σημείο όπου υπάρχει η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι ο υφιστάμενος σήμερα χώρος είναι ήδη κορεσμένος.

Η σύμβαση για το έργο, προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε χθες στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας “Ηλέκτωρ Α.Ε.” Χαράλαμπο Σοφιανό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιάννη Κουτράκη.

Εκτός από την κατασκευή του ΧΥΤΥ, η σύμβαση προβλέπει και την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης με βάση τη σύμβαση ορίστηκε στους 18 μήνες.

«Η κατασκευή του νέου ΧΥΤΥ είναι σημαντικός σταθμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη δυτική Κρήτη», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Χαράλαμπος Σοφιανός επισήμανε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να αυξηθούν οι δείκτες διαχείρισης».

Στην αναγκαιότητα για την κατασκευή του νέου χώρου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννης Κουτράκης, υπογραμμίζοντας ότι «για τη δρομολόγηση του έργου τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και δε χάθηκε καμία προθεσμία, για να φτάσουμε σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ Ηρακλής Καραπατάκης ανέφερε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης” του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην υπογραφή της σύμβασης, το “παρών” έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το επόμενο στοίχημα είναι να μειωθούν τα επόμενα χρόνια οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΥ, με νέους τρόπους διαχείρισης».

Στη σύμβαση που υπογράφηκε χθες περιλαμβάνεται και η προμήθεια ενός συμπιεστή απορριμμάτων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια