Λένε «όχι» στο πάρκινγκ της «Ρεγγίνας» στα Χανιά

Χανιά
Λένε «όχι» στο πάρκινγκ της «Ρεγγίνας» στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις ξεναγών και τουριστικών πρακτόρων για την απομάκρυνση των τουριστικών λεωφορείων από το κέντρο των Χανίων

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους κλάδους των ξεναγών, των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων και κυρίως του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης η απόφαση της δημοτικής Αρχής των Χανίων να μεταφέρει τον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων από την οδό Νικηφόρου Φωκά στο πάρκινγκ της «Ρεγγίνας».

Αν και η απόφαση δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς απαιτούνται προηγουμένως παρεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου, ο κλάδος θεωρεί πως είναι στη λάθος κατεύθυνση και πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας στα Χανιά. Σε πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως μια αλλαγή που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί.

Η νέα δημοτική Αρχή των Χανίων, δείχνοντας από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της τις προθέσεις της για αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, προχώρησε άμεσα σε κατάργηση της στάσης λεωφορείων που βρισκόταν μπροστά από το ανατολικό τμήμα της Δημοτικής Αγοράς. Σε συνάντηση του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη με τους εκπροσώπους των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών, τη στάση και τη στάθμευση, κοινοποιήθηκε η απόφαση της δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε πως η απόφαση του Δήμου ήταν να φύγει μια παράνομη θέση στάθμευσης από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς και να μεταφερθεί στη Νικηφόρου Φωκά, στο ύψος του ξενοδοχείου “Κρήτη”, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων και να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης. Σημείωσε, δε, ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διαμορφωθεί τμήμα του πάρκινγκ της “Ρεγγίνας”, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν τα λεωφορεία και ότι θα υπάρχει ένα αντίτιμο πολύ χαμηλό για τους οδηγούς το οποίο θα συμφωνηθεί από κοινού το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλη Παπανικολάου, «ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απομάκρυνση των λεωφορείων από τη Δημοτική Αγορά, στην οδό Νικηφόρου Φωκά. Μεταφέρουμε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, μητέρες που έχουν παιδιά στα καροτσάκια και ηλικιωμένους. Όσο πιο δύσκολη κάνουμε τη διαμονή τους, τόσο θα μειώνεται η επισκεψιμότητα στα Χανιά».

Ο κ. Παπανικολάου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο κλάδος αντιτίθεται στην απόφαση της δημοτικής Αρχής, είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ξένοι τουρίστες, κυρίως οι ηλικιωμένοι, να χάνουν τον προσανατολισμό τους, ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και πως επηρεάζεται το κύκλωμα των πωλήσεων. Όπως πρόσθεσε, τα περισσότερα προβλήματα αναδεικνύονται τις ημέρες άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας, καθώς οι επιβάτες τους μεταφέρονται μαζικά στο κέντρο και υπάρχουν αυστηροί χρόνοι για την επιστροφή τους, που πρέπει να τηρούνται.

Επιστολή στον δήμαρχο

Σε επιστολή του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης προς τον δήμαρχο Χανίων επισημαίνεται ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και για όλους τους επαγγελματίες που έμμεσα έχουν οφέλη από τον τουρισμό, να έχουμε ευχαριστημένους επισκέπτες, οι οποίοι θα διαφημίσουν την Κρήτη και τα Χανιά σε όλους τους φίλους και γνωστούς τους, ώστε να έρθουν κι άλλοι τα επόμενα χρόνια. Η άφιξη στην πόλη των Χανίων και η αναχώρησή τους αφήνει εδώ και πολλά χρόνια τη χειρότερη εντύπωση».

Τι προτείνουν οι ξεναγοί

Στάση στο ανατολικό τμήμα της Αγοράς ή στην ακτή Κανάρη

Επί της ουσίας, ο κλάδος των ξεναγών και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων επιμένει στην πρόταση που είχαν διατυπώσει και στην προηγούμενη δημοτική Αρχή των Χανίων. Ζητούν, δηλαδή, ολιγόλεπτη στάση των τουριστικών λεωφορείων στο ανατολικό τμήμα της Αγοράς - στο οποίο ήδη η στάση καταργήθηκε. Προτείνουν επίσης, αν υπάρχει δυνατότητα, στάθμευση στην ακτή Κανάρη, κοντά στο Κολυμβητήριο.

Υπέρ των συγκεκριμένων λύσεων τάσσονται, επίσης, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το πάρκινγκ της “Ρεγγίνας” βρίσκεται μια «ανάσα» από την οδό Νικηφόρου Φωκά, στην οποία σήμερα σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία. Το σημείο απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από την οδό Δασκαλογιάννη, που οδηγεί στο παλιό λιμάνι, από το Κουμ Καπί και σε μικρή απόσταση από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ωστόσο, το πάρκινγκ δεν υπάρχει σήμερα και τα προβλήματα παραμένουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News